• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Klimalar hakkında kritik bilgi

Klimalar hakkında kritik bilgi
Yaz aylarında kullanımı artan klimalar hakkında bilmeniz gereken hususlar

TOBB ETÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Numan Numanoğlu, bireysel klimaların, ortam havasını soğutmak üzere emerken havanın içindeki nemi de alarak dışarı bir ortama tahliye ettiğini belirterek, "Fazla nem alınması bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir. Özellikle ev tipi split klimalar ortamdaki havayı kullanıyor. Ortam dışından temiz hava taşıyan klimaların tercih edilmesi sağlıklı olur" dedi.

Numanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, merkezi klimaların, çoklu mekanlardaki ortamlardan emilen havanın merkez ünitede ısısının ve neminin değiştirilerek kanallar vasıtasıyla tekrar ortama gönderilmesi veya merkezde soğutulan suyun mekanlardaki ünitelere gönderilerek orada ısısını bıraktıktan sonra soğutma kulelerinde tekrar soğutulması prensibiyle çalıştığını aktardı.

Bu tarz ürünlerde kanallar boyunca, üfleme ağızlarındaki filtrelerde ve suyun açıkta soğutulduğu bölgelerde nemlenme ve açık ortama maruz kalınma gibi sebeplerle bakteri, küf gibi istenmeyen unsurların ortama taşınmasının muhtemel olduğuna işaret eden Numanoğlu, şunları kaydetti:

"Bireysel klimalar, ortam havasını soğutmak üzere emerken havanın içindeki nemi de alarak dışarı bir ortama tahliye eder. Fazla nem alınması bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir. Yeni nesil bireysel klimalarda nem oranını konfor şartlarında tutmak için gerektiğinde soğutma gücünü ayarlayan fonksiyonlar vardır."

Numanoğlu, klima alırken, dışarıdan aldığı temiz havayı ortama taşıyanların tercih edilmesi, klimaların her yıl teknik ve dezenfeksiyon bakımının yapılması gibi tavsiyelerde bulunarak, "Ev tipi split klimalar, mekandaki havayı alıp sıcaklığını düşürerek tekrar ortama veriyor. Bu tip klimalar dışarıdan temiz hava almaz. Dışarıdan temiz hava alan bazı modelleri vardır. Ortam dışından temiz hava taşıyan klimaların tercih edilmesi sağlıklı olur" ifadelerini kullandı.

Etiketler: ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim