• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Kitap fuarında cemaate ayrımcılık

Kitap fuarında cemaate ayrımcılık
Diyanet İşleri Başkanlığı 33 yıldır düzenlediği Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nda cemaate yakın yayınevlerine yer vermedi.

İstanbul’da Beyazıt Meydanı’nda açılan fuara Zaman Kitap ve başka 20’ye yakın yayınevi ‘yer darlığı’ gerekçe gösterilerek alınmazken, benzer bir uygulama da Ankara ’da yapıldı. Kocatepe Camii’nin avlusunda düzenlenen ve açılışı önceki gün Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz’ın katılımıyla yapılan fuara 50’den fazla stantta 80 yayınevi katıldı. Fuara her yıl katılan Zaman Kitap, Ufuk ve Muştu Yayınları’na yer verilmedi. Kaynak Yayın Grubu’nun standı ise her yıl olduğundan daha da küçültüldü. Ancak bazı yayınevlerinin büyük stant kullanmaya devam etmeleri akıllara ‘çifte standart mı yapılıyor?’ sorusunu getirdi.

‘YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIZ’  

Zaman Kitap Editörü Yusuf Çağlar, yaşananlar karşısında hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı. Çağlar, Ankara’daki fuara her yıl katıldıklarını, ‘yer darlığının’ bu fuar için söz konusu olamayacağını söyledi. “Zaten sınırlı sayıda yayınevi katılıyor, yer darlığı söz konusu olamaz.” diyen Çağlar, tersine her yıl stantlarının büyütüldüğünü, çünkü Ankara’daki fuara İstanbul’daki gibi yayınevlerinin fazla ilgi göstermediğini söyledi. Çağlar, “Bu yıl nasıl oldu da birdenbire yer yetmedi anlamış değiliz.” dedi. Yapılan uygulamanın kitaba yönelik ‘kötü bir muamele’ olduğunu vurgulayan Çağlar, bu ayrımcılığın ‘siyasi’ olabileceğini belirtti. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özavşar’ın “İşin teknik boyutunu bilmiyorum ama herhalde yaşanan süreçle alakalıdır.” şeklindeki sözlerini hatırlatan Çağlar, ayrımcılık hakkında yasal haklarını kullanacaklarını da söyledi. Çağlar, “Bu ve benzeri uygulamalara karşılık hangi hukuki mücadele yapılacaksa bunun için adım atacağız.” dedi.

Kaynak Yayın Grubu Kurumsal İlişkiler Yöneticisi Ragıp Coşkun ise yıllardır kullandıkları alanların kendilerinden alınmasına bir anlam veremediklerini belirtti. ‘Yer darlığı’ gerekçe gösterilerek stantlarının küçültülüp çocuk yayınlarına ise yer verilmediğini ifade eden Coşkun, “Fuar yöneticilerine sorduk, ‘çok talep var, yerimiz dar’ denildi. Ancak görüyoruz ki, geçmiş yıllarda büyük stant kullanan yayınevlerine dokunulmamış, bir tek bizim standımız küçültülmüş. Yer darsa onlara niye değil?” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim