• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Kış Mevsiminde Türküler Eşliğinde Köz Çayı Keyfi

Kış Mevsiminde Türküler Eşliğinde Köz Çayı Keyfi
Sibirya soğuklarının etkisini sürdürdüğü Muş'ta köz çayı eşliğinde türkü geceleri geleneği devam ediyor.

Sibirya soğuklarının etkisini sürdürdüğü Muş'ta köz çayı eşliğinde türkü geceleri geleneği devam ediyor.

Muş'un Hasköy ilçesinde közde (ateşte) çay geleneği devam ediyor. Çetin geçen kış mevsiminde geceleri kahvehanelerde bir araya gelen Hasköylüler, köz çayı içerek ozanların seslendirdiği türküler eşliğinde geçmişten gelen geleneklerini sürdürüyorlar. Özellikle kış mevsiminde bu geleneği sürdüren Hasköylüler, kahvehanelerde satranç ve dama oyunları da oynuyorlar. Sigaranın yasak olduğu kahvehanelerde her gece bir araya gelip köz çayı ve türkü gecelerini sürdürdüklerini belirten AK Parti Hasköy İl Genel Meclis Üyesi Hüsamettin Altay, bu geleneği yeni nesillere aktararak devam edeceklerini söyledi. İlçede 10 tane köz çayı kahvehanesinin olduğunu ifade eden Altay, "Soğuk kış günlerinde ilçe halkımız, hozanlarımız ile birlikte genelde kahvehanelerde oturuyoruz. Şarkılar, türküler söyleyerek burada muhabbet edip çay içiyoruz ve aynı zamanda bu eskiden gelen bir gelenek. Burada satranç oynayan arkadaşlarımız var. Gençleri kötü alışkanlıklardan koruyup satranç öğretiyoruz ve aynı zamanda dama oynuyorlar. Bu şekilde atalarımızdan kalan bu kültürümüzü kahvelerimizde yaşatmaya çalışıyoruz. Biz de geçmişten kalan bir kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. İlçemizde 10 tane kahvehane var. Bu kahvehanelerde sigara içilmemektedir. Burada yerel sanatçılarımız, ozanlarımız ile birlikte kahvede oturup şarkılarımızı, türkülerimizi söylüyoruz. İlçe halkımız ile beraber bunları yapıyoruz" dedi.

Kahvehanelerde gençlerin satranç oynayarak kötü alışkanlıklardan da uzak tutulduğunu kaydeden Altay, "Aynı zamanda gençlerimiz satranç oynamaktadırlar. Her kahvehanede satranç ve dama oyunu vardır. Bu geleneklerimizi, kültürlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hozanların seslendirdiği Türkçe ve Kürtçe türkülerle geleneği sürdürdüklerinin altını çizen Oğuz Sayım ise, "Bildiğiniz gibi kış aylarında karasal iklime sahibiz burada. Kış aylarımız baya bir soğuk geçiyor ama ne mutlu bize ki güzel köz çayımız var. Hozanlarımız ile birlikte türkülerle hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"DİN, DİL, IRK, MEZHEP ÇATIŞMASINA HEP BİRLİKTE SON VERMELİYİZ"

Türkiye üzerinde ciddi oyunların oynandığını ve doğu halkının buna karşı olduğunu vurgulayan Sayım, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Sayım, "Doğu halkının duyarlı, aklıselim insanlara da ihtiyacı var. Güzel ülkemizin sıkıntılı günler yaşadığı bu dönemde insanımızın bir birine kenetlenerek birlik, beraberlik, kardeşlik çizgisinde hareket etmeleri, sağduyulu, aklıselim hareket etmeleri ve Ortadoğu'da yaşanılan bu tablonun ülkemize sıçramaması için güçlü bir iradeyle ülkemizin birlik ve beraberliğine sahip çıkmalıyız. Bunun güzel örneğini de gerçekten gurur duyduğumuz, Hasköy halkımız yaşamakta ve yaşatmaktadır. Din, dil, ırk, mezhep çatışmasına hep birlikte el ele son vermeliyiz. Huzurumuz var, kardeşliğimiz var. Kürt'ler, Türk'ler, Alevi'ler, Sünni'ler, Ermeni vatandaşlarımız hep bir arada yaşadılar ve hep bir arada da yaşamaya devam edecekler. Ülkemiz üzerinde yapılmak istenen operasyonlar devam etmektedir. Dış güçlerin, şer güçlerin oyununa gelmediğimizi ve gelmeyeceğimizi buradan söylemek, bildirmek istiyorum. Kim olduğu belli olmayan insanlar bugün ülkemizi bölmeye, parçalamaya ve sonrasında da yönetmeye çalışıyorlar. İnsanlarımız burada gördüğünüz gibi bunun bilincindeler. Ülkemize hep birlikte sahip çıkalım. Herkes yaşadığı ülkeye, yaşadığı bayrağa, yaşadığı devlete sahip çıkmalı. Bizim gidecek hiçbir yerimiz yok. O yüzden birbirimize kenetlenelim, birbirimize sahip çıkalım. Allah'a şükür son dönemlerde eğitimde, ulaşımda, sağlıkta, her alanda Türkiye büyük bir sıçrama, büyük bir şahlanma yaşamakta. Bunun önünü kesmek için, engellemek için büyük gayretler sarf eden dış güçlere fırsat vermeyelim, birlik ve beraberliğimizi sürdürelim" şeklinde konuştu.

Kış Mevsiminde Türküler Eşliğinde Köz Çayı Keyfi

Kış Mevsiminde Türküler Eşliğinde Köz Çayı Keyfi

Kış Mevsiminde Türküler Eşliğinde Köz Çayı Keyfi

Kış Mevsiminde Türküler Eşliğinde Köz Çayı Keyfi

Kış Mevsiminde Türküler Eşliğinde Köz Çayı Keyfi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim