• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Kılıçdaroğlu'ndan koalisyon yanıtı

Kılıçdaroğlu'ndan koalisyon yanıtı
Dün seçim beyannanemisini açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu NTV'ye konuk oldu, soruları yanıtlıyor. Kılıçdaroğlu'ndan 'CHP, MHP, HDP koalisyonu olabilir mi' sorusuna da yanıt geldi.

Sosyo-ekonomik vaatleriniz çok konuşuluyor. Bu parayı nereden bulacaklar diye. Maliye Bakanı kaynağını açıklasınlar ikna olayım ben de oyumu CHP'ye veririm dedi. Ne diyorsunuz?
 
Sayın bakanı bekliyoruz gelip üye olursa memnun oluruz. Ben eski bir hesap uzmanıyım sayın Maliye Bakanı unutmasın. Sayın bakanın hiç maliye deneyimi yok benim var ama CHP'ye üye olmak istiyorsa kısaca bizim eğitimimizden geçmesi lazım.
12 yılda ne yaptılar? 12 yılda bir Keban mı, Atatürk barajı mı yapıldı? 79 yılda yapılan bütün tesisler satıldı. Kaynağı belirsiz 31 milyar dolar kullanıldı. Türkiye'de para var verimlilik anlayışıyla kullanılmıyor.
 
Yoksulluğu tarihe gömeceğiz dediniz. Sizin bildirgenizde de yoksul kesime verilen vaatler üzerine kurulmuş bir bildirge görüyoruz. Ak Parti'yi bu konuda eleştiriyordunuz bir tezat yok mu?
 
Bizim amacımız sosyal devleti güçlü kılmak. Yoksulluğu idare etmeyeceğiz, bitireceğiz. Aile sigortası bizde niye yok? Aile sigortasını getireceğiz. 2002'ye bakın 2015'e bakın yoksul sayısı arttı. Bizim iktidarımızda yoksulluk olmayacak. 60 yaşına gelen birisi işsiz kaldığında sosyal devlet ona aile sigortasından bakacak. Bu sigortadan ömür boyu yararlanacak diye bir kural da yok. Çocuk veya anne baba işe girince bu sigorta zaten devreden çıkıyor. Yani ömür boyu değil.
 
Yıllık maliyeti hesapladınız mı? Kaynak ne?
 
Kaynak bütçedir. Mesele bütçede hangi harcamaya öncelik vereceksiniz. 1 trilyon 869 milyar dolar bundan daha büyük kaynak mı olur? Türkiye'de gelir dağılımı bozukluğu var. Refahı tabana yayacağız. Kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına alacağız. Saygın bir işadamı çip üretmek için 1 milyar dolar istedi ben başbakan olsaydım verirdim. Türkiye müthiş bir sıçrama yapacaktı ama bunlar yapmadılar. Kaynak sorunumuz yok. Eğer bu konuda sayın başbakan kuşkuya düşüyorsa hayali vaatler diyorsa oturur beraber tartışırız. Maliyetin hesabı yapıldı. Her kuruşun hesabı yapıldı.
 
4 sene önceki seçimde 3. köprü, Kanal İstanbul'dan söz edildi sorgulamadık parası nereden diye... Bu tartışmaya ne sebep oluyor sizce. Önceli seçimde niye yapmadınız? Halkı gerçekten ilgilendiren cebini ilgilendiren durumlara ne sevk etti sizi?
 
Borçları sileceğiz dedik sayın Maliye Bakanı diyor ki bunu nasıl yapabilirler diyor. İki kez yaptı bunu AKP hükümeti. Bu olursa muhalefet AYM'ye gidermiş. Biz gitmedik. Maliye Bakanı çıkardıkları kanundan habersiz. Kendi yaptıklarından haberi olmayan Maliye Bakanı CHP'ye üye olacaksa vay halimize. Kredi kartı borçlarına getireceğimiz faiz affının devlete maliyeti sıfır. Biz ekonomik kriz var lafını hiç kullanmadık ama sayın cumhurbaşkanı kullandı. Vatandaş gerginlik istemiyor.
 
Cumhurbaşkanı ''Koalisyon iflastır'' dedi. Ne dersiniz?
 
Bizim hedefimiz tek başına iktidar olmak. Yeni düzgün adam gibi bir başlangıç yapalım. Benim siyasi geçmişim de bellidir. Siyaseti halka adanmışlık aracı olarak gördüm. Koalisyon olabilir mi olabilir. 'Koalisyon iflastır' diyor 12-13 yılın sonunda geldiğimiz nokta da iflastır. Tek başına iktidar vardı. Cumhurbaşkanı sıcak siyasetin dışında olmalı.
 
Dediniz ki belirli ilkelerle uzlaştığımız partilerle koalisyon yapabilirsiniz. Sizle başladı bu tartışma aslında...
 
Koalisyonun da kendi içinde koşulları olduğunu söyledim. Halkın iradesine saygılıyız.
 
CHP-MHP-HDP koalisyonu gerçekleşir mi?
 
Bunun gerçekleşebileceğine inanmıyorum. Gerçekçi olmamız lazım. Benim açımdan iki sayın lider adına konuşmak doğru değil ama bugüne kadar ortaya çıkan tablonun böyle bir koalisyona izin veremeyebileceğini ifade ediyorum.
 
Gerçekçi olan koalisyon ne olabilir o zaman? AK Parti ile CHP koalisyonu olur mu mesela? HDP ile mesela...
 
Bugünden koalisyon tartışması yapmanın doğru olduğuna inanmıyorum. Önce bir halka gidelim.
 
Bu seçimlerde HDP konusu son derece hassas bir konu.
 
Bizim tabanımızda HDP'ye oy kayışının söz konusu olabileceğine inanmıyoruz. Tabanımız belli zaten. Yeni seçmen kitlesi kazanacağımıza da inanıyoruz. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasi getireceğiz. AB yeni fasıl açtı mı açmadı mı bunu düşünmeyeceğiz Avrupa'da hangi yasalar yürürlülükteyse aynısını Türkiye'ye getireceğiz. Partilere duvar örülmesini kabul etmiyoruz. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanının bile Meclis'e gelmesi lazım. HDP'nin parlamentoda olması doğrudur.
 
6-7 Ekim olayları yaşandı. CHP olarak çok bu alana girmiyorsunuz. Rakibiniz değil mi HDP'de?
 
Muhalefetteki hiçbir partiyle özel bir tartışma yaratmak istemiyoruz. Şiddet olaylarını terörü kesinlikle reddediyoruz. Eğer bir siyasal parti teröre destek veriyorsa ondan besleniyorsa onu doğru bulmayız.
 
Kürt sorununu TBMM çatısı altında şeffaf çözülmesi gerektiğini belirttiniz. Fakat çözüm sürecinin geldiği noktada somut olarak ne adım atılacak?
 
Kürt sorunu en temel sorunlardan birisidir bu sorunu da biz çözeriz. Parlamentoda eşit sayıda uzlaşma komisyonu kurulması gerektiğini söyledik. Kürt sorununu AKP çözemez. 8 ayrı araştırma önergesi verdik faili meçhuller araştırılsın diye. Söylediğimiz her şeyi kanun teklifi olarak verdik.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim