• BIST 10287.24
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 27 °C

Kılıçdaroğlu: Ciddi tepki verilmezse iktidar, yarın başka bir medyaya el koyar

Kılıçdaroğlu: Ciddi tepki verilmezse iktidar, yarın başka bir medyaya el koyar
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Koza İpek Grubu’na kayyum atanmasına sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Eğer bu olaylara ciddi bir tepki göstermezse yarın iktidar bir savcının yazısıyla istediği medya grubuna, el koyabilir” dedi.

NTV’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Kemal Kılıçdaroğlu, Koza İpek Grubu’na kayyum atanmasına değindi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Bu kaygı sadece bende değil, iş dünyasında da var. Yabancı sermayede de yoğun olarak var. Türkiye’de can ve mal güvenliği yok. Her an sizin mal varlığınıza el konulabilir. Makul şüphe ile, ölçü makul şüphe. Kime göre makul şüphe? Savcıya göre makul şüphe. Mal varlığınıza el koyabilirler, sizi tutuklayabilirler. Yine makul şüpheye dayanarak sizin dosyanıza gizlilik kararı koyabilirler. Avukatınız bile neden tutuklandığınızı öğrenemez. Bu tablonun kesinlikle değişmesi lazım. 

Bugün gazetesine, televizyonuna daha doğrusu Koza İpek Grubu’nun tüm mal varlığına kayyum atandı. Burada iki temel sorun var. Birincisi; Cumhuriyet savcısı eğer bir yazı ile mahkeme kararı olmadan bir gruba el koyup kayyum atayabiliyorsa, orada demokrasi askıda demektir, hukuk askıda demektir. Daha vahim olanı; kayyum olarak atanan kişilerin iktidar partisine yakın olanlardır. Bu şu anlama geliyor; yargının bağımsız olmadığını, tamamen iktidarın emrinde olduğunu… Hani şunu yapabilselerdi öyle kayyum atarlardı ki herkes onun tarafsızlığından endişe duymazdı. Fakat şimdi oraya bilinçli bir operasyon yapıldığını, orayı ele geçirmek için özel bir çaba harcandığını ve bu çabanın içinde olunduğunu adeta kamuoyuna haykırarak söylüyorlar. Bu demokrasi açısından ciddi bir zaaf. 

‘MAL VARLIĞINA EL KOYMA ASLA KABUL EDİLEMEZ’

Şimdi savcıya sormak gerekiyor; hangi gerekçeyle siz el koyuyorsunuz? Denetim yapılmıştır diyelim. Vergi denetçileri gidebilir oraya, bankacılar gidebilir. Devletin pek çok denetim organı var gidip denetleyip rapor yazabilirler. Varsa cezasını kesersiniz. Ama mal varlığına el koymak asla doğru değil ve kabul edilemez. Bu şu anlama da geliyor; eğer buna medya organları, aydınlar, üniversiteler, barolar ciddi bir tepki göstermezse yarın iktidar bir savcının yazısıyla istediği medya grubuna, istediği holdingin mallarına el koyabilir. Oraya bir kayyum atayabilir. ‘Bundan sonra ben yönetirim, istediğim adamları da buradan atarım’ diyebilir. Bu yol açılmış olur. Bu yol, bizim demokrasimizin önündeki en ciddi engellerden birisidir. Ve sadece bizde kaygı yaratmaz, bütün uygar dünyada Türkiye’ye yönelik kaygılar artarak devam eder.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim