• BIST 8718.11
  • Altın 2247.662
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1788
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Kıbrıs’ta Yaşanan Katliamın Tanıkları Buluştu

Kıbrıs’ta Yaşanan Katliamın Tanıkları Buluştu
Pamukkale Belediyesi'nin ilçede ikamet eden Kıbrıs Gazilerini Barış Harekatından 42 yıl sonra götürdüğü KKTC'de duygu dolu bir buluşma yaşandı.G

Pamukkale Belediyesi'nin ilçede ikamet eden Kıbrıs Gazilerini Barış Harekatından 42 yıl sonra götürdüğü KKTC'de duygu dolu bir buluşma yaşandı.Gruba şehitlikte o dönemi anlatan karısı ve 5 çocuğu katledilip katliam çukurlarına gömülen Kıbrıs Mücahidi Kamil Meriç'e Pamukkaleli Gazi Ferhat Alkan, eşini ve çocuklarını kendisinin ve birliğinin katliam çukurunda bulduklarını anı defterinden notlarla paylaştı.

Pamukkale İlçesi'nde ikamet eden Kıbrıs Gazilerini Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin KKTC'ye götürdü. Başkan Gürlesin'in de eşlik ettiği Gazilerin ilk duraklarından biriside,Barış Harekatı sırasında geri çekilen Rum askerlerince, Türk Köyleri olan Atlılar, Sandallar ve Muratağa'da kadın ve çocukların olduğu yüzlerce vatandaşın katledilip, toplu olarak gömüldüğü ve bölgede Katliam Çukuru olarak anılan yerler, şehitlikler oldu.

Kıbrıs Mücahidi Kamil Meriç, gönüllü olarak her kafileye olduğu gibi o dönemde katliamları, zulümleri unutturmamak için anlattığı yaşananları Pamukkale Gazi Kafilesine aktardı. O dönem kendisinin esir olduğunu aktaran Meriç, Rum askerlerinin Barış Harekatı başlamasıyla geri çekildiğini ve eşinin, 5 çocuğunun yaşadığı Atlılar Köyü dahil Sandallar ve Muratağa'dan neredeyse tamamı çocuk ve kadın olan halkı katlederek, kimselerin bulamaması amacıyla "Katliam Çukuru" olarak anılan yerlerde kurşuna dizerek, çeşitli işkencelerle canlı yada öldürülmüş olarak gömdüğünü anlattı.

Duygu dolu anların yaşandığı o anlarda Pamukkaleli Gazi olan Kıbrıs Barış Harekatı'na 39. Tümen 14. Piyade Alayı Topçu Taburunda Asteğmen olarak görev alarak katılan Ferhat Alkan, bölgeye ilk gelen birlik olduklarını belirterek, Kamil beyin eşinin ve çocuklarının gömüldüğü katliam çukurunu kendilerinin bulduğunu ve o vahşetin tüm detaylarını yazdığı hatıra defterinden okuyarak paylaştı. Kıbrıs Mücahidi Meriç ve Gazilerin gözyaşlarını tutamadığı o anlar acıları bir kez daha yaşattı.

Gazi Alkan, o süreci anı defterinden şu sözlerle paylaştı: "Kıbrıs'a çıkarma yaptıktan sonra 18-20 Ağustos tarihlerinde bu 3 köyün yukarı kısmında Rumların yaşadığı Pi köyüne oradaki Rum halkını korumak için görevlendirildik. Köye geldikten sonra bir sızma ihbarı aldığımız için Atlılar, Sandallar ve Muratağa olan bu 3 köye geldik. Türk köyleri olduğu cami minarelerinde belliydi. Yalnız çocuk, askerlerin kadınları ve çocukları kuzey bölgesini göstererek oraya doğru götürdüklerini söyledi. Bizde o bölgeye intikal ettik. Sazlıkların içinde çukurca bir alanda palet izleri ve toprağın yeni kapatıldığını gördük. Komutanımızın da emriyle açmaya başladığımızda ilk önce bir kadın kolu sonra da annesinin boynuna sarılmış bir çocuk bulduk. Hemen üstlerimize haber verildi. Sonrasında Birleşmiş Milletler Dış Basın Örgütü ve diğer yetkililerinde yer aldığı grubun gözetiminde katliam çükürü açılarak o vahşet gözler önüne serildi" dedi.

O anların ardında Pamukkale Gaziler, şehitlikler ve katliam çukurlarını ziyaret ederek, şehitler için dua etti.

Kıbrıs’ta Yaşanan Katliamın Tanıkları Buluştu

Kıbrıs’ta Yaşanan Katliamın Tanıkları Buluştu

Kıbrıs’ta Yaşanan Katliamın Tanıkları Buluştu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim