• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Kerkük’te neler oluyor? Son durum ne?

Kerkük’te neler oluyor? Son durum ne?
Irak’ın Kerkük kentinde KDP yanlısı protestocular ile güvenlik güçleri arasında çıkan şiddet olaylarında can kaybı 4’e yükseldi. Olayların ardından gerilimin sebebi olarak gösterilen bina teslimi ertelendi.

Irak’ın Kerkük kentinde, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) kente dönüşü sonrası başlayan protestolar büyük olaylara neden oldu. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Kerkük’te başlayan eylemlerde en az 4 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Şehirde yaşayan Türkmen ve Arap gruplar Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı ana karargah binasının KDP’ye teslim edilmesi nedeniyle protestoya başlamıştı. Kerkük-Erbil yolunun trafiğe kapatılmasını protesto eden KDP yanlısı bir grup ise Rahimava bölgesinde lastik yakarak protesto düzenledi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kerkük’te olay çıkaranlara karşı güvenlik güçlerinin operasyon başlatması talimatı verdi. Kerkük Emniyet Müdürlüğü, protestoların ardından yaşanan kargaşadan sonra ilan edilen sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını açıkladı.

4 ÖLÜ, 14 YARALI

Yasağın kaldırılmasıyla protestolar nedeniyle 1 haftadır trafiğe kapatılan Kerkük-Erbil yolu yeniden araç geçişlerine açıldı. Yolun açılmasını isteyen KDP yanlısı protestocular ile güvenlik güçleri arasında çıkan şiddet olaylarında can kaybının 4’e, yaralıların sayısının ise 14’e yükseldiği açıklandı. Kerkük Valiliği, kentte yaşanan şiddet olaylarının ardından Ortak Operasyonlar Komutanlığı ana karargah binasının KDP’ye teslim edilmesine ara verildiğini duyurdu. Bina önündeki protestoların sona erdiği aktarıldı.

kerkuk-ek-001.png

Nasıl Gelişti?

Kerkük, yıllardır farklı etnik gruplar arasında çatışmalara sahne oluyor. Kürtlerin yanı sıra Arap ve Türkmen azınlığın yaşadığı ve 2014’te DAEŞ’in bölgede varlık göstermesinin ardından Irak ordusunun terk ettiği Kerkük, Kürt peşmergelerin kontrolüne geçmişti. 2017’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin düzenlediği bağımsızlık referandumunun ardından ise Bağdat’taki merkezi hükümet, Kerkük’ü ve diğer bazı bölgeleri Kürtlerden geri almıştı. Eylemlere konu olan KDP binası da boşatılarak yeniden orduya tahsis edilmişti.

FİDAN: Türkmen Haklarının Korunması Önemli

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran’daki temaslarına dün başladı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın daveti üzerine Tahran’a gelen Fidan, mevkidaşı tarafından karşılandı. Fidan, Abdullahiyan ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye ve İran’ın bölgedeki iki büyük devlet olduğunu vurgulayan Fidan, Bu büyüklük beraberinde de sorumluluk getiriyor. Bu sorumluluk bölgemizdeki barışın ve istikrarın sağlanmasını bize mecbur kılan bir sorumluluk dedi.
Fidan, “Ortak sınır güvenliği, ticaret, terör ile mücadele, yüksek öğretim gibi pek çok konuda müzakere ettik. Görüşmelerimizi paylaştık. Terör ile mücadele konusunda da beklentilerimizi birbirimize aktardık” derken, Kerkük’teki olaylara da değindi. “Kerkük’teki olayları üzüntü ve büyük kaygıyla karşılıyoruz” diyen Fidan, “Türkmenlerin haklarının korunması, Irak politikamızın ana politika unsurları arasında yer alıyor. Türkmenleri her alanda desteklemeye devam edeceğiz” dedi.(Milliyet)

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim