• BIST 90.383
  • Altın 145,017
  • Dolar 3,6117
  • Euro 3,9021
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 18 °C

Kemik erimesi önlenebilir

Kemik erimesi önlenebilir
Prof. Dr. Zeynep Ülkü Akarırmak: 'Doğru ve dengeli beslenme ile osteoporoz (kemik erimesi), önlenebilir.

Dünyada sıklığı giderek artan Osteoporoz (kemik erimesi), önemli bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanıyor. Kemiklerin daha hassas, gözenekli ve giderek daha güçsüz ve kırılgan olmasına yol açan hastalık, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadınlar arasında sıkça görülüyor.

Günümüzde Osteoporoz (kemik erimesi) ileri yaş hastalığı olarak bilinmesine rağmen yetersiz beslenme ve hareketsiz yaşam koşulları sebebiyle erken yaşlarda da teşhis almaya başladı.

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü kapsamında açıklama yapan Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ülkü Akarırmak, önemli sağlık sorunlarına neden olabilen Osteoporoz’dan korunmak için kemik yoğunluğu ölçümünün önemini belirtti.

Prof. Dr. Akarırmak hastalık ve korunma yolları hakkında şu bilgileri aktardı: “En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan Osteoporoz (kemik erimesi), özellikle kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Günümüzde 50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde ve 50 yaşın üzerinde her 5 erkekten birinde teşhis edilen hastalığın görülme sıklığında önemli bir artış yaşanıyor. Sessiz ilerleyen ve belirti vermeyen hastalık, en sık omur, uyluk kemiği ve bilek kemiği kırıkları ile ortaya çıkıyor.

50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde ve her beş erkekten birinde osteoporoza bağlı bir kırık gelişmektedir. En sık omur, kalça ve el bileği kırıkları ile ortaya çıkan hastalığın erken teşhisi ve ileri evre kırıkların önüne geçilmesi için özellikle 50 yaş üstü tüm kadınların osteoporoz taramasından geçmesi gerektiğinin altını çizmek isterim.”

Hastalığın risk faktörlerine de değinen Prof.Dr. Akarırmak, genetik, ırk, yaş gibi değiştirilemeyen risk faktörlerinin yanında değiştirilebilir faktörler sayesinde osteoporozdan korunulabileceğini ifade etti. Prof.Dr. Akarırmak sözlerine şöyle devam etti: “Sağlıklı bir beslenme güçlü ve sağlıklı kemiklerin oluşmasında temel bir rol oynar.

Kalsiyum, D vitamini ve protein en önemli besinlerdir. Bunların yanında dengeli, bol taze sebze ve meyve içeren bir beslenme tarzı önerilir. Osteoporoz (kemik erimesi) için belirlenmiş bazı risk faktörleri vardır. Hareketsizlik ve yetersiz fiziksel aktivite osteoporoz için en önemli risk faktörlerinden birisidir. Buna ek olarak kalsiyumdan fakir beslenmede hastalığı tetikleyen faktörlerdendir.

Kalsiyum, fosfor, magnezyum, çinko, mangan gibi mineraller; D, C, K, B6, folik asit gibi vitaminler ve proteinler, açısından yeterli bir beslenme osteoporozu önlemek açısından çok önemlidir. Sigara ve aşırı alkol kullanımı da hem kadın hem erkekler için osteoporoz riskini artırmaktadır. D vitamini alımı da, sağlıklı beslenmenin yanında yapılacak olan fiziksel aktivitede korunma programının bileşenlerindendir.”

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim