• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Kayısıyı Don Vurdu

Kayısıyı Don Vurdu
Kayseri'de havaların erken ısınmasıyla çiçek açan kayısı ağaçlarına, havaların tekrar soğumasıyla don vurdu.

Kayseri'de havaların erken ısınmasıyla çiçek açan kayısı ağaçlarına, havaların tekrar soğumasıyla don vurdu. Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Çiftçilerimiz çok mağdur oldu" dedi.

Kayseri'de havaların erken ısınmasıyla çiçek açan kayısı ağaçlarını, tekrar soğuyan hava nedeniyle soğuk aldı. Son 3 yıldır kayısı ağaçlarını soğuk aldığını söyleyen Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş; çiftçilerin zor durumda kaldığını söyledi. Elmaları da soğuk almasından endişe ettiklerini ifade eden Güneş; Bu sene erken gelen yalancı bahardan dolayı il ve ilçelerimizde kayısılar erken çiçek açtı. Ondan dolayı Kayseri'de kayısı bahçeleri ve ağaçlarının tamamını soğuk aldı. Geçen yıl da almıştı, 2014 yılında da kayısılarımızı soğuk almıştı. Geçen yıl da elmaların yüzde 80'ini don vurdu, ondan önceki yıl da. Bundan dolayı Kayseri çiftçilerimiz çok mağdur oldu. Özellikle Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi ilçelerimizde ticari amaçlı yapılan meyvecilik 2 yıldır zarar görüyor. Kayısılarımızı soğuk aldı ama inşallah elmamızı almaz diye bekliyoruz. Elma şuanda tomurcuk dönemine girdi, tomurcuk döneminden sonra günden güne açmaya başlar. Tabi ki risk devam ediyor. Mart sonuna kadar bu risk devam eder. İnşallah elmalarımız, kirazlarımız, vişnelerimiz ve şeftali ağaçlarına zarar gelmez. Eğer gelirse son 3 yıldır Kayseri'deki meyve ağaçlarının tamamını soğuk almış oluyor" ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin mağdur olduğunu ve Tarım Bakanlığı'ndan yardım beklediklerini kaydeden Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş sözlerine şöyle devam etti;

"Tarım Bakanlığı ve devletimiz bize ödeme yapmadı. Bazı illerde elmadan dolayı ödeme yapıldı dekar başı 100 TL, bu paradan Kayseri çiftçisi yararlanamadı. Biz sayın vekillerimize ve bakanımıza konuyu ilettik, çiftçimizin mağdur olduğunu söyledik. Bir de çiftçimizin sıkıntısı tomurcuk dönemini sigorta kapsamıyor. Oysaki elma, kayısı yetiştiren çiftçilerimiz bahçelerini sigorta yaptırıyor. Vatandaş primini yatırdığı halde tomurcuk döneminde soğuk alırsa sigortadan parayı alamıyoruz tomurcuk dönemini kapsamadığı için."

Çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Güneş; "Cenab-ı Allah'tan gelen bir şey, havaların erken ısınmasıyla çiçekler erken açtı, soğuk da erken vurdu. Çiftçimize geçmiş olsun, inşallah böyle don afeti yaşamayız" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim