• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

Kayıp-kaçak Bedelinin İadesinde Ödemiş’te Bir İlk

Kayıp-kaçak Bedelinin İadesinde Ödemiş’te Bir İlk
İzmir Ödemiş'te bir tarımsal işletmenin elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelinin iadesi konusunda İzmir'de açtığı dava kabul edildi.

İzmir Ödemiş'te bir tarımsal işletmenin elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelinin iadesi konusunda İzmir'de açtığı dava kabul edildi. Avukat Anıl Selek, bu kararın bölgedeki tarımsal işletmeler açısından örnek bir karar olabileceğini belirterek, kayıp-kaçak, dağıtım, sayaç okuma, perakende satış, iletim bedeli gibi kalemler altında tahsil edilen ücretler konusunda bölgedeki işletmelerin sıkıntı yaşadığına dikkati çekti.

İzmir'in Ödemiş ilçesinde, bir tarımsal işletmenin elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelinin iadesi konusunda İzmir'de açtığı dava kabul edildi. Avukat Anıl Selek yaptığı açıklamada, "Ülkemizde elektrik dağıtım kuruluşları bölgemizde de Gediz Elektrik, kullanılan elektrik dışında abonelerinden kayıp-kaçak bedeli, dağıtım, perakende satış, iletim bedeli adı altında çeşitli bedeller talep ediyor . KDV ve diğer vergileri zaten ödüyoruz. Bununla ilgili yurdumuzun çeşitli yerlerinde davalar açıldı. Özellikle kayıp-kaçak bedellerinin iadesiyle ilgili Yargıtay'ın verdiği kararlar mevcut. Bugüne kadar bu davalar sade vatandaşın başvurularıyla açıldı. İşletmelerle ilgili ya da bizim örneğimizde olduğu gibi büyük bir tarımsal işletmenin açtığı davalara pek rastlanmıyordu. Bir tarımsal işletme için bu ayrı ayrı bedeller ciddi bir meblağ tutuyor. Bu bedellerle ilgili açtığımız davada Asliye Hukuk Mahkemesi davanın kabulüne karar verdi. Söz konusu bedellerin tamamının iadesine karar verdi. Türkiye'de örnekleri var ama Ödemiş'te bir tarımsal işletmeye bu bedellerin iadesi rastlanmayan bir durumdu" dedi.

ÖDEMİŞ'TE İLK"

Selek şöyle devam etti: "Bilindiği üzere elektrik dağıtım kuruluşlarının bu bedelleri ısrarla ödememe durumu oldu. Hatta sadece bir yıla dönük ödemeleri çıkardılar. Bunlarla da rakamlar çok küçük olduğu için daha çok Tüketici Hakem Heyetleri ilgileniyor. Fakat ticari işletmelerde çok ciddi rakamlar söz konusu. Bir evin bir yıllık tüketim bedeli kadar fazla ödenen paralar var. Gediz A.Ş gerekli ödemeyi yapmamak için savunmada bulundu. "Sade vatandaş değiller, tacirler" diye savunma yaptılar, fakat mahkeme itibar etmedi buna. Ticari işletmeler bazında Ödemiş'te ilk emsal karar alındı. Yurdumuzda diğer örnekleri de gördüğümüz için bu konuyu da Ödemiş halkının bilinçlenmesi adına paylaşıyoruz."

"CEBİMİZDEN FAZLA PARA ÇIKMASINI İSTEMİYORUZ"

"Ekonominin bu kadar sıkıntılı olduğu bir süreçte kazandığımız her kuruşun bizim için çok önemi var. Cebimizden fazla fazla paraların çıkmasını istemiyoruz" diyen Selek, şöyle devam etti. "Bu davada da sadece kayıp-kaçak bedeli değil, 2 lira 70 kuruşluk okuma bedeline kadar verdi mahkeme. Küçük bedeller gibi gözükse de Ödemiş'te 80 bini aşkın aboneyi düşünürsek muazzam rakamlara ulaşılıyor. Ödemiş'te çok büyük sanayi işletmeleri olmasa da bu konuda en büyük mağduriyeti hayvancılıkla uğraşan üreticiler yaşıyor. Bu bedeller belki de bir üreticinin yıllık sigorta masrafını karşılıyor, belki de bir personel daha çalışmasını sağlayacak bedeller de olabilir. Biz üzerimize düşen bedeli ödeyelim ama hakkımız olmayan paraları ödememize gerek yok."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim