• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Kavuncu: Ahmet Yesevi, Türk dünyasının ortak bir figürü

Kavuncu: Ahmet Yesevi, Türk dünyasının ortak bir figürü
Uşak Üniversitesi "Yesevi Düşünce Topluluğu" öğrencileri tarafından "Ahmet Yesevi Yılı" nedeniyle "Yesevi Baba ve Türk Medeniyetine Katkıları" konferansı...

Uşak Üniversitesi "Yesevi Düşünce Topluluğu" öğrencileri tarafından "Ahmet Yesevi Yılı" nedeniyle "Yesevi Baba ve Türk Medeniyetine Katkıları" konferansı düzenlendi.

Konferans kapsamında Muhsin Yazıcıoğlu Düşünce ve Stratejik Araştırma Derneği (MUHSİYAD) Kurucu Genel Başkanı ve Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Dr. Orhan Kavuncu öğrencilerle bir araya geldi. Aynı zamanda Büyük Birlik Partisi Adana eski Milletvekili ve Parti Eski Genel Sekreteri, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Kavuncu, Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi amfisinde Ahmet Yesevi'nin Türk medeniyetine katkılarını anlattı. Programa, Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Bekir Alperen ve İlçe Başkanı Sedat Dülger, Alperen Ocakları İl Başkanı Mehmet Sezer, Topluluğun Danışman Hocası Yrd. Doç. Ali Pulat, öğretim görevlileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşan Orhan Kavuncu, Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatını, hikmetlerini ve Türk düşüncesine katkılarını anlattığı programda, Yesevi'nin Türk dünyasının ortak bir figürü olduğunu belirtti. Kavuncu, bu yıl, Yesevi Hazretleri'nin vefatının 850. yıl dönümü, Fuad Köprülü'nün de vefatının 50. yıl dönümü olduğunu hatırlattığı konuşmasında, bu iki yıl dönümünün de UNESCO 38. Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin teklifi ve Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın destekleriyle 2016-2017 anma programı kapsamına alındığını söyledi.

Prof. Dr. Orhan Kavuncu, "Hoca Ahmet Yesevi (1093-1176), büyük Türk mutasavvıfı olup, onun hakkında "Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar" kitabıyla ciddi bir çalışma yapan Fuad Köprülü'nün mekanları cennet olsun. Hoca Ahmet Yesevi, Buhara'dan Yese şehrine (bugünkü Türkistan şehri) döndükten sonra sohbetleriyle ve Hikmetler adı verilen şiirleriyle İslamiyet'i Türkçe anlatarak bir taraftan zaten büyük ölçüde Müslüman olmuş göçebe Türk topluluklarının İslamiyet'i benimsemelerini sağlamıştır. Diğer taraftan da henüz Müslüman olmamış Türklerin Müslüman olmasında ve o tarihlerde Müslüman Türklerin gittiği ve fetihlerinin devam edeceği belli olan Anadolu, Balkanlar, Afganistan ve Hindistan gibi coğrafyalara dervişlerini göndererek, hak ve hakikati apaçık izah eden İslam dininin yayılmasında çok ciddi katkıda bulunmuştur." dedi.

Ahmet Yesevi'nin, ayet ve hadislerin ne demek istediğini, Türklerin anlamasını sağladığını belirten Rektör Vekili Kavuncu, 850 sene sonra bugün de aynı şeye ihtiyaç duyulduğunu ekledi. Kur'an ve hadisin ne dediğini bilmenin, onu anlamakla mümkün olabileceğini kaydeden Kavuncu, "Bu, Türkçesini okumayı gerekli kılar. Yesevi babanın 850 sene önce söylediği ile amel edelim. Ayet hadis anlamı Türkçe olsa ne güzel olur. Yesevi babadaki aşk ve batın ilimlerine ait derin bilgi onu tasavvufun piri yapmıştır. Hikmetler adeta aşk deryasıdır." açıklamalarında bulundu.

Cihan

Kavuncu: Ahmet Yesevi, Türk dünyasının ortak bir figürü

Kavuncu: Ahmet Yesevi, Türk dünyasının ortak bir figürü

Kavuncu: Ahmet Yesevi, Türk dünyasının ortak bir figürü

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim