• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Kasık Bölgesindeki Ağrıya ’Dikkat Edin’ Uyarısı

Kasık Bölgesindeki Ağrıya ’Dikkat Edin’ Uyarısı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr. Cengiz Bahadır, kasık bölgesinde yaşanan ağrıya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr. Cengiz Bahadır, kasık bölgesinde yaşanan ağrıya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kalça ekleminin bacağı gövdeye bağlayan ana eklem olup çok fazla yük taşıdığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Bahadır, "Kalça eklemi kireçlenmesi çeşitli sebeplerle bu eklemi oluşturan kemiklerin üzerini kaplayan kıkırdağın aşınması ve alttaki kemiklerin deforme olmasıdır" dedi.

Kalça eklemi kireçlenmelerini temel olarak ikiye ayıran Cengiz Bahadır, "Daha sık karşılaştığımız birinci gurupta doğumsal ya da sonradan oluşan yapısal bir bozukluk (kalça çıkığı, artrit, travma) nedeniyle zaman içinde kalça eklemindeki kıkırdakların aşınması sonucu ortaya çıkan kireçlenme yer alırken ikinci gurupta idiyopatik olarak adlandırdığımız sebebi belirlenemeyen kalça kireçlenmeleri yer alır. Kalça eklemi kireçlenmesi genelde 60 yaşından sonra görülse de özellikle doğumsal kalça çıkığı ve çocukluk çağında geçirilen kalça eklemi hastalıkları sonrasında çok erken yaşlarda da ortaya çıkabilir" diye konuştu.

Kalça eklemi kireçlenmesinin en önemli belirtisinin ağrı ve kalça eklem hareketlerinde kısıtlanma olduğunu belirten Bahadır, şunları söyledi; "Genellikle önce ağrı daha sonra hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Ağrı zannedildiği gibi kalçada değil özellikle kasık bölgesinde hissedilir ve dize doğru yayılabilir. Hastanın şikayetlerinin kalça ekleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığı aslında iyi bir muayene ile anlaşılabilir. Ama kalça eklemi hastalıkları arasında ayırıcı tanı yapmak için genellikle röntgen filmi çektirilir. Bazı özel durumlarda manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi incelemesi gerekebilir. Özellikle MR incelemesi ile kireçlenmeye ait eklem patolojileri henüz röntgen filminde ortaya çıkmadan tespit edilebilir."

KALÇA KİREÇLENMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Kalça kireçlenmesinde tanı konulduktan sonra eklemin durumuna göre ilaç, egzersiz, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyon ve protez operasyonları uygulanıyor. Hafif ve orta vakalar da konservatif yöntem, eklem harabiyetinin fazla olduğu ağır vakalar da ise protez operasyonları uygulanmaktadır. Hafif vakalara halk arasında "horoz ibiği" olarak adlandırılan Na-Hyalurinat enjeksiyonları, orta ve ağır vakalarda ise kortizon enjeksiyonları uygulanmaktadır. Birde çok yeni bir yöntem olan PRP enjeksiyonları kullanılıyor.

PRP EKLEM İÇİNDE NASIL ETKİLİ OLUR

Kandan elde edilen trombositten zenginleştirilmiş plazma sıvısı doğal bir ilaç gibi etki gösterir. Enjeksiyon ile eklem içine verilen trombosit hücrelerinden çıkan doğal hormon yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu bölgede kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırır.

KALÇA KİREÇLENMESİNDE PRP NASIL UYGULANIR

Kalça eklemi kireçlenmelerinde genellikle eklemin durumuna göre bir hafta-1 ay arasında değişen aralıklarla 3 kez uygulanır. Burada önemli olan enjeksiyonu doğru bölgeye yapmaktır. Bu nedenle el yordamı ile değil mutlaka ultrason görüntüleme eşliğinde yapılması gerekir. Aksi takdirde yüzde 50 ihtimalle ilaç eklem dışında kalır ve iyileştirici etki gösteremez. Yakın ara ile yapılan kortizon enjeksiyonu ve antiromatizmal ilaçlar PRP tedavisinin iyileştirici etkisini azalttığından önerilmez.

PRP TEDAVİSİNİN İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ NE ZAMAN BAŞLAR

PRP enjeksiyonu bir tür semptom baskılayıcı uygulama olmayıp hastalığın kendisini tedavi etmeye yönelik bir yöntemdir. Bu nedenle kalça kireçlenmesinde etkisi en erken 5-6 haftada çıkar. Ağrıyı azaltır kalça eklemi hareketlerini iyileştirir. PRP tedavisi mutlaka kalça egzersizleri ile desteklenmelidir. Ayrıca fizik tedavi ile beraber uygulandığında sonuçlar daha da başarılı olmaktadır."

Kasık Bölgesindeki Ağrıya ’Dikkat Edin’ Uyarısı

Kasık Bölgesindeki Ağrıya ’Dikkat Edin’ Uyarısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim