• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Karşıyaka’nın simgesi ‘Anıt’ yenileniyor

Karşıyaka’nın simgesi ‘Anıt’ yenileniyor
Karşıyaka Belediyesi, yıllar içerisinde yıpranan ve-ağır hasarlı-raporu verilen "Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı"nı baştan sona yeniliyor.

Karşıyaka Belediyesi, yıllar içerisinde yıpranan ve-ağır hasarlı-raporu verilen "Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı"nı baştan sona yeniliyor. Karşıyaka'nın simgesi olan yapı, 6 ayda tamamlanması planlanan projeyle daha modern ve görkemli hale getirilecek.

Karşıyaka'daki Anayasa Meydanı'nda bulunan "Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı", Karşıyaka Belediyesi tarafından yürütülen girişimler sonucunda yenilenmeye başlandı. Belediye; Körfez kıyısında bulunmasının da etkisiyle yoğun şekilde aşınan, resmi kuruluşlarca "ağır hasarlı" raporu verilen ve can-mal güvenliği açısından risk taşıdığı tespit edilen yapının, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi için modern bir proje hazırladı. Yasal izinlerin alınması ve ihale sürecinin ardından, bu hafta itibariyle projenin uygulamasına geçildi.

"İzmir'e ışık saçacak"

Çalışmalar kapsamında Atatürk, Annesi Zübeyde Hanım ve mermi taşıyan Türk analarının yanı sıra öğretmen, hukukçu, kimyager olarak tasvir edilen kadın heykellerinin bulunduğu Anıt, 15 metreden yaklaşık 42 metreye yükseltilecek. 72 adet fore kazık çakılacak. Etkili bir ışıklandırma sistemiyle Körfez'in her yerinden görünmesi sağlanacak. Anayasa Meydanı da yenilenecek. Tören alanı olarak kullanılan kısım büyütülerek, aynı anda daha kalabalık topluluklara hizmet edebilir hale getirilecek. Çalışmalar yaklaşık 6 ayda tamamlanacak. Ayrıca, eski yapının parçalarından da çeşitli anı eşyaları üretilecek.

"Duruşumuzun simgesi"

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, Karşıyakamızın ve Karşıyakalılık duruşunun güçlü bir simgesidir. Hem adı hem de anlamı itibariyle bizim için çok değerli bir miras, geleceğe taşımamız ve yüzyıllar boyunca yaşatmamız gereken bir yapıdır. Bu anlayışla, Anıtımızı yenilemek ve layık olduğu görümüne kavuşturmak amacıyla yola çıktık. Ancak ne yazık ki yapılan araştırmalar, laboratuvar ve test sonuçları, yapının neredeyse güçlükle ayakta kaldığını ortaya koydu. Bu nedenle tadilat ve onarım yerine, yeniden inşa etme yoluna gittik. Anıtımız yeni haliyle Karşıyaka'ya çok yakışacak ve İzmir'in de parmakla gösterilen yapılarından biri olacak" dedi.

Süreç aşaması

1972-1973 yıllarında inşa edilen Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtında; bulunduğu yer göz önüne alındığında (tuzlu suya maruz kalması) yüksek korozyon meydana gelmiş, beton ve donatının birbirinden ayrılarak beton dayanımının azaldığı, sert rüzgarlarla oluşan salınım nedeniyle betonların parçalandığı, bağımsız kuruluşlarca yapılan laboratuvar ve test sonuçlarıyla oluşturulan raporda görülmüştür. Bu raporla yapının ağır hasarlı, yıkılma olasılığının yüksek olduğu, can ve mal güvenliği açısından risk teşkil ettiği sonucuna varılmıştır. Anıtın, telif sahibi Prof. Dr. Tamer Başoğlu'nun onayı ile hazırlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı onaylı projesinin, teknik şartnameye uygun olarak yeniden inşa edilmesi ve uygun çevre düzeninin yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Karşıyaka’nın simgesi ‘Anıt’ yenileniyor

Karşıyaka’nın simgesi ‘Anıt’ yenileniyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim