• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Kardiyolog Prof. Dr. Atilla Bitigen: ‘’Mide Ameliyatları Kalp Krizini Tetiklemez’’

Kardiyolog Prof. Dr. Atilla Bitigen: ‘’Mide Ameliyatları Kalp Krizini Tetiklemez’’
Her yıl binlerce kişinin yaşamını yitirdiği kalp krizini tetikleyen unsurlar hakkında bilgi veren Kardiyoloji uzmanı Prof.

Her yıl binlerce kişinin yaşamını yitirdiği kalp krizini tetikleyen unsurlar hakkında bilgi veren Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen, mide küçültme ameliyatlarının kalp krizini tetikleyen bir etken olmadığını vurguladı.

Kalbi besleyen kalp damarlarının ani tıkanması, pıhtı ile dolması ve kalp kasının hasar görmesi sonucunda meydana gelen kalp krizini tetikleyen durumlara değinen Kardiyoloji Uzmanı ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Bitigen, "Ciddi obezite durumu olan hastalarda yapılan ameliyatların kalp krizini tetiklediği şuanda kadar görülen bir durum değil. Bu konuda herhangi bir çalışma ve veri yok. Bu ameliyatları geçiren kişilerin tansiyonlarının, şekerlerinin daha fazla regüle olduğu, kalp sağlığının daha iyi olduğu, zinde olma durumlarının ve hayat kalitelerinin arttığı, uykularının daha düzenli olduğu gibi veriler mevcut. Bu nedenle kalp krizi ile mide veya mide küçültme ameliyatları arasında herhangi bir ilişki söz konusu değil" ifadelerinde bulundu. Ancak kişinin bilinen bir kalp hastası olması durumunda yüksek risk grubunda olduğunu belirten Bitigen, "Yani kalp hastalığı olan bir kişide ani ölüm ve kalp krizi riski normal bir kişiye oranla daha yüksektir. Bu nedenle bu kişilerin ağır egzersizlerden kaçınması gerekir. Bu kişilerin programlı spor yapması önerilirken, soğuk havada veya tok karnına egzersiz yapması tavsiye edilmez. Ağır sporların yerine yürüme, egzersiz gibi kalp dostu sporlar yapılması tercih edilmelidir" dedi.

KALP KRİZİNİ NELER TETİKLER?

Ağır stres ve travma durumlarının, ani üzüntülerin ve yapılan ağır sporların kalp krizine yol açan en önemli unsurlar olduğuna dikkat çeken Bitigen, "Özellikle kış aylarında soğuk havanın etkisiyle kalp krizlerinin daha fazla oluyor. Günün erken saatlerinde, spor veya hareket halindeyken de kriz riskinin yüksek" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim