• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 16 °C

Karagöz: Bu millet enayi mi?

Karagöz: Bu millet enayi mi?
Afyonkarahisar Elektrikçiler Odası Başkanı Mehmet Karagöz, "Bu millet enayi mi ya? Şimdide dağıtım bedeli altında gizli bir zam yerleştirdiler, vatandaşlardan...

Afyonkarahisar Elektrikçiler Odası Başkanı Mehmet Karagöz, "Bu millet enayi mi ya? Şimdide dağıtım bedeli altında gizli bir zam yerleştirdiler, vatandaşlardan sakladılar. Elektrik faturalarında anaparanın dışında yüzde 52 civarında yan ödemeler var." dedi.

Afyonkarahisar'da vatandaşlar, elektrik faturalarına sessiz sedasız "dağıtım bedeli" altında yüzde 200'lere varan oranlarda yapılan zamma tepki gösterdi. Afyonkarahisar Elektrikçiler Odası Başkanı Mehmet Karagöz, elektrik faturalarındaki soygunun şeklinin değiştirildiğini, eskiden 5-6 kalemde alınan dolaylı vergilerin, şimdi dağıtım bedeli altına gizlenerek daha zamlı bir şekilde tahsil edildiğini söyledi. Uygulamayla vatandaşların adeta aptal yerine konduğunu belirten Karagöz, yüzde 200'lere varan zamlarla vatandaşın cebinin yandığını kaydetti.

"BU MİLLİT ENAYİ Mİ?"

Elektrik faturalarında ilave kalemlerle tüketiciden alınan çeşitli bedellerin daha öncede tepkiye neden olduğunu hatırlatan Karagöz, "Örneğin faturada gösterilen kayıp-kaçak bedeli; "Vatandaş ben başkasının kaçak kullandığı bedeli niye ödeyeyim" diye tepki gösteriyordu. Sayaç okuma bedeli de aynı şekilde. Senin personelinin bedelini de ben mi ödeyeceğim? Yani benden elektrik kullanma bedelini alıyorsunuz, kayıp-kaçağın bedelini alıyorsun, sayaç okumaya gönderdiği elemanın bedelini de alıyorsun. Bu millet enayi mi ya? Şimdide dağıtım bedeli altında gizli bir zam yerleştirdiler, vatandaşlardan sakladılar. Elektrik faturalarında anaparanın dışında yüzde 52 civarında yan ödemeler var." şeklinde konuştu.

"ZAMLAR CEBİMİZE GİRMEDEN ÇIKTI"

İsmail Çakır isimli vatandaşta zamlara tepki gösterdi, faturaların el değil cebi yaktığını söyledi. Diğer alanlardaki zam furyasının elektriğe sıçradığını ifade eden Çakır, dağıtım bedeli altında milletin ocağına ateş salındığını kaydetti. Çakır, "Son zamanlarda asgari ücret ile çalışan kesime yapılan zamların daha yüzümüzü güldüremeden, zammı bindirdiler bize. Resmen eridikleri aldığımız. Zammı yaparken de gizli yapıyorlar, dolandırarak yapıyorlar. Neymiş efendim dağıtım bedeliymiş?" diye konuştu.

"YASAL KILIFINA UYDURULMUŞ RESMEN SOYGUN"

Konu hakkında tepkisini dile getiren ve isminin açıklanmasını istemeyen başka bir vatandaş da "Bu resmen bir soygundur. Elektriğe öncesinde direk olarak yüzde 47 zam yapılmıştı. Bu yapılan zamlar dışında dolaylı olarak eklenen dağıtım bedeli gibi zamlar ile tüketici yasal kılıfına uydurulmuş bir soygunla karşı karşıyadır. Elektriği daha ucuza almamız gerekirken, dört katı daha pahalı alıyoruz. Geçen ay 60 lira gelen faturam, bu ay 111 liraya çıktı. Şişirilmiş fiyatlarla vatandaş mağdur edilmeye devam ediyor." şeklinde konuştu.

"50 LİRALIK GİZLİ ZAM"

Süleyman Çakır ise faturalarının bir ay öncekine göre şişmesine isyan etti. Çakır, emekliye seyyanen verilen 100 liranın çoktan eridiğini ifade etti. Çakır, şunları söyledi: "Zam gelmeyen bir şey var mıdır? Dünyanın en pahalı benzinin kullanıyoruz. Dünyanın en pahalı doğalgazını kullanıyoruz. Benzin dünyada düşüyor, bizde yaprak kımıldamıyor. Bunun dışında gıda ürünleri, et ürünleri, sebze ve meyve fiyatları almış gitmiş başını. Üretici üretemiyor niye? Girdi maliyetleri çok yüksek. Hayvan beslemekten bile vazgeçiyor. Elektrik en temel ihtiyaçlarımızdan birisidir. Yani maaşlara son dönemde verilen zamlar göz boyamaktan başka bir şey değildir."

Öte yandan bazı vatandaşlar da kabarık gelen elektrik faturalarındaki rakamları anlamak için OEDAŞ'ın yolunu tuttu. Ancak tatmin edici bir cevap alamadan geri döndü.

FATURALAR NELERLE ŞİŞİRİLİYORDU?

Elektrik faturalarında; dağıtım bedeli, iletişim bedeli, perakende hizmet bedeli, kayıp kaçak bedeli, TRT payı, enerji fonu, kesme-bağlama bedeli, sayaç sökme takma bedeli, sayaç ayar bakımı, yuvarlama ve katma değer vergisi kalemleri bulunuyor.

Karagöz: Bu millet enayi mi?

Karagöz: Bu millet enayi mi?

Karagöz: Bu millet enayi mi?

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim