• BIST 8718.11
  • Altın 2244.394
  • Dolar 32.3332
  • Euro 35.1644
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Kapalıçarşı’nın İlk yönetim Seçimi Haftaya Yapılacak

Kapalıçarşı’nın İlk yönetim Seçimi Haftaya Yapılacak
Dünyanın en çok ziyaret edilen turistik mekanlarından olan Kapalıçarşı'yı tarihinde ilk kez yönetime kavuşturacak olan seçimler, salt çoğunluğun sağlanamaması...

Dünyanın en çok ziyaret edilen turistik mekanlarından olan Kapalıçarşı'yı tarihinde ilk kez yönetime kavuşturacak olan seçimler, salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle bir sonraki haftaya ertelendi.

554 yıllık tarihi ile yılda 92 milyon ziyaretçi ağırlayan Kapalıçarşı için tarihinde ilk kez yönetim seçimi düzenlendi. İstanbul denince akla gelen ilk mekanlar arasında gösterilen Kapalıçarşı'nın sorunlarına çözüm oluşturmak adına düzenlenen yönetim seçimi için yüzlerce esnaf sabah saatlerinde tarihi çarşıya geldi. 2 bin 461 kişinin katılması beklenen seçimlerde salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle sandalyeler boş kaldı ve seçimler bir sonraki haftaya ertelendi.

YÖNETİMDE 13 KİŞİ YER ALACAK

Kapalıçarşı Avan, Yenileme ve Uygulama Projesi kapsamında yönetimin seçilmesinin ardından tarihi çarşıyı tehdit eden birçok sorunun çözümü için düğmeye basılacak. Öte yandan Kapalıçarşı yönetimi için 13 kişi seçilecek. Bunlardan 9'u çarşı esnafı olurken, 4 temsilci ise kamu kurumlarının temsilcileri olacak. Bu temsilciler Fatih Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Valiliği temsilcisi olacak.

"ÇARŞI İÇİN YÖNETİM GEREKLİ"

Kapalıçarşı için yönetimin gerekli olduğunu söyleyen Kapalıçarşı esnafı Mehmet Kantimur, "Büyüklerimizin bu işe el atmasından çok memnunuz. Yönetim sonrası çok şey değişecek. Bugün seçimlerin olacağını tahmin etmiyorum. Çoğunluk sağlanamaz gibi geliyor. Bir daha ki Pazar çoğunluk sağlanacağına eminim. Kapalıçarşı'mız için iyi olacak" dedi.

Kapalıçarşı'da yönetim oluşturulacak olmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Levent Çetin Yılmaz, "Bugün çok mutluyuz, tarihi bir gün. İnşallah iyi yönde gelişir Bugüne kadar kendi kendine yönetildi. Daha ciddi bir yönetim oluşturulacak diye düşüyorum. Hem kamu kuruluşları söz sahibi olacak hem de esnaflar oylarını kullanabilecek. Demokratik bir ortam olacağını umuyoruz. Çok değeli bir çarşımız var. Dünyada eşi benzeri olmayan bir çarşı. Ben çok yer gördüm ama Kapalıçarşı çok özel ve bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerek diye düşünüyorum" diye konuştu.

"KAPALIÇARŞI'NIN EN BÜYÜK PROBLEMİ YÖNETİMİNİN OLMAMASI"

Kapalıçarşı'nın bilinen problemlerinin yanında bilinmeyen en büyük probleminin yönetiminin olmaması olduğunu belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Kapalıçarşı'nın şuanda bilinen bütün problemlerini çözebilecek ve sorunlar için yol haritası oluşturacak herhangi bir organ yoktu. Bunun için ayrı bir kanun oluşturdu. Kapalıçarşı ve bunun gibi yapıların yönetimlerinin oluşması için yasa gerekiyordu.Mevcut kat mülkiyeti yasasına göre burada yönetim planı oluşturulamıyordu. Bunun için yasa oluşturuldu. Bu da yeterli değildi aslında. Bütün bu tarihi eserlerin üzerindeki parsellerle ilgili bir avan projesinin Anıtlar Kurulu tarafından onaylanması gerekiyordu. Yasal düzenlemeler oldu, projeler Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı" ifadelerini kullandı.

"KAPALIÇARŞI İÇİN FATİH BELEDİYESİ OLARAK 28 MİLYON TL HARCADIK"

Kapalıçarşı'nın görünen ve görünmeyen tüm sorunlarının çözüme kavuşturulacağını ifade eden Başkan Mustafa Demir, "Çatıda antenler var, baz istasyonları var, Koca koca su depoları ve klima dış aparatları var, kablolar var. Olması gereken bir şey var; oda kiremit, ama kiremit yok. Kapalıçarşı, bunların hepsinden arındırılacak. Kapalıçarşı için Fatih Belediyesi olarak 28 milyon TL harcadık. Şimdi altyapı ile beraber İSKİ yaklaşık 35 milyonluk bir destek verecek. Bu zemin için Fatih Belediyesi büyük destek verecek. Dükkanları ilgilendiren kısımlarda ise yönetim kurulu desteği ile çözümler oluşturulacak. Kapalıçarşı bizim için son derece önemli. Kapalıçarşı'nın yükünün sadece mülk sahipleri tarafından karşılanmasının uygun olmadığı düşünüyoruz. Kapalıçarşı'nın sorunları için onlara destek olacağız. Çok büyük bir maliyet olacağını düşünmüyorum. Altyapı ve çatı yapıldıktan sonra önemli noktalara müdahale edilecek" şeklinde konuştu.

Kapalıçarşı’nın İlk yönetim Seçimi Haftaya Yapılacak

Kapalıçarşı’nın İlk yönetim Seçimi Haftaya Yapılacak

Kapalıçarşı’nın İlk yönetim Seçimi Haftaya Yapılacak

Kapalıçarşı’nın İlk yönetim Seçimi Haftaya Yapılacak

Kapalıçarşı’nın İlk yönetim Seçimi Haftaya Yapılacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim