• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork

Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Melikşah Ertem, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, erken tanının...

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Melikşah Ertem, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, erken tanının önemine dikkat çekti. Ertem, her yıl 8 milyondan fazla insanın kanser yüzünden hayatını kaybettiğini belirterek, alkol ve sigaradan uzak durarak düzenli spor yapılmasını tavsiye etti.

Toplumun kanser konusunda bilgi düzeyini artırmak ve kanserden korunmayı sağlamak amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Melikşah Ertem, "Kanser ölümlerinin yüzde 30'u beslenme ve davranış alışkanlıklarıyla ilgilidir. Şişmanlık ve obezite, sebze ve meyve yönünden fakir beslenme, yetersiz fizik egzersiz, tütün ve tütün ürünlerinin kullanılması ve alkol içilmesi kansere zemin hazırlayan risk faktörleridir. Tütün ve tütün ürünleri tüm kanser ölümlerinin yüzde 22'si ve tüm akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 71'inden sorumludur" dedi.

ERKEKLERDE AKCİĞER, KADINLARDA MEME İLK SIRADA

Prof. Dr. Ertem, bugün dünyada en sık ölüm nedenleri arasında kanserin yer aldığını belirterek "Yılda 8 milyondan fazla insan kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de kanser ölümleri ikinci sırada yer almaktadır. Akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme en sık ölüm nedeni olan kanserlerdir. Erkek ve kadınlarda en sık kanser çeşidi farklılık göstermektedir. Erkeklerde en sık akciğer kanseriyken kadınlarda meme kanseridir" dedi.

SİGARA İÇMEYİN

Sigara kullanımının kanserin en büyük nedenlerinden olduğunu ifade eden Melikşah Ertem, "Dünyada 8 milyon kanser ölümünün 1,5 milyonu sigara nedenlidir. Kanserden korunmanın en bilinen en etkin yolu tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmasıdır. Tütün ve tütün ürünlerinde binden fazla kanserojen olduğu belirtilmektedir. Akciğer, dudak, gırtlak, mesane, rahim ağzı kanserlerinin nedeni tütün ve tütün ürünleridir. Sigara içmeyiniz, içilen ortamda bulunmayınız" diye konuştu.

YAŞAM ALANLARINIZA DİKKAT EDİN

Prof. Dr. Ertem, kentlerdeki hava kirliliğinin kanser nedenlerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ev içinde katı yakıtların yakılmasıyla oluşan hava kirliliği pek bilinmeyen ama önemli bir kanser nedenidir. Mobilyalarımızda kullanılan malzemelerin bazıları kanserojendir. Mobilyalarımızı seçerken kanserojen madde içermeyenleri tercih edin. Ayrıca, mesleksel kanserler tüm kanserlerin yüzde 5'ini oluşturmaktadır. Çalışma ortamında kanser etkeni olabilen faktör tanımlanmalı, risk analizleri yapılmalı ve koruyucu düzenleme uygulanmalıdır."

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Melikşah Ertem, kanser ölümlerini önemli ölçüde azalttığı bilinen bir yolun da kanser taramaları olduğunu belirterek "Meme, rahim ağzı kanseri, deri, kolon kanserinde taramaların yararı bilinmektedir. Erken teşhis kanserlerde hayat kurtarıcıdır. Bu nedenle örneğin 35 yaşın üzerindeki kadınların en az iki yılda bir rahim ağzı kanseri taraması için kadın hastalıkları kliniklerine gitmeleri gerekir" dedi.

DOĞRU BESLENİN

Kanserden korunma noktasında sağlıklı beslenmenin önleyici olduğunu anlatan Prof. Dr. Ertem, sözlerini şöyle tamamladı: "Kanserden koruyucu besinlerin tüketimiyle korunma sağlarken, bir yandan da kansere neden olabilen gıdaların tüketimi ve aşırı beslenmeyle oluşan obezite kansere neden olabilmektedir. Özellikle antioksidan özelliği bilinen A ve E vitaminlerinin bolca bulunduğu badem, ceviz ile posa açısından zengin olan tam buğday, kepekli ekmek ve omega 3 açısından zengin olan balık, kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Tüm kanserlerin 5'te 1'i ile 4'te 1'i arasındaki kısmı şişmanlık, hareketsiz yaşam, kötü beslenme nedenleriyle oluşmaktadır. Şişmanlık ve obeziteden korunma da kanserlerden korunmayı sağlayacaktır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim