• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C

Kanser değil kalp yetersizliği öldürüyor

Kanser değil kalp yetersizliği öldürüyor
Türk Kardiyoloji Derneği verilerine göre, ülkemizde 1.5 milyon kişi kalp yetmezliği hastası. Ancak bu buzdağının görünen kısmı. Yüksek risk grubunda 9 milyon kişi bulunurken, hastaların beşte biri ilk yıl hayatını kaybediyor.

‘Kalp Yetersizliği Günü’nde’ Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu  önemli rakamlar paylaştı.

Tokgözoğlu, Türkiye’de 1,5 milyon kişinin kalp yetersizliği hastası, 9  milyon kişinin hastalık riski taşıdığını söyledi. Tokgözoğlu, Türkiye’de insanların kalp hastalıklarına Avrupa ve ABD’ye göre 8 yaş önce yakalandıklarını vurguladı.

AVRUPA’DA YAŞLI BİZDE GENÇ HASTALIĞI

Türkiye’de 40 yaş sonrası kalp yetersizliği riskinin yüzde 20 olarak tespit edildiğini anlatan Tokgözoğlu, “Avrupa ve ABD’de kalp yetersizliği hastalarının yaş ortalaması 70 iken ülkemizde bu ortalama 62’dir.

Kalp yetersizliği olgularının yüzde 20’sini 1 yıl içinde kaybediyoruz. Yaşam beklentisi prostat, kalın bağırsak, deri, meme, rahim kanserlerine göre daha düşük.

Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kalp kapak hastalığı, kalp ritim bozuklukları, kalp kası hastalığı veya doğumsal kalp hastalığı, kalp yetersizliğine zemin hazırlıyor” dedi.

ÖKSÜRÜKLE UYANMAYA DİKKAT

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün kalp yetersizliğini gelecek 15-20 yıl içinde toplum için en önemli tehdit olarak açıkladığını ifade etti.

Çavuşoğlu kalp yetersizliğinin belirtilerini şöyle anlattı: “Nefes darlığı, ayak bileği ve bacaklarda şişlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gece uykudan öksürükle uyanma, gece sık idrara çıkma, iştahsızlık ve bulantı, karında şişlik ve rahatsızlık, hızlı kilo alımı, baş dönmesi.”

TUZSUZ DİYET, SEBZE VE MEYVE AĞIRLIKLI BESLENME

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Abacı ise hastalığın tedavi yöntemlerini anlattı.

Prof. Abacı, “İlaç tedavisine ek olarak tuzsuz diyet, sebze meyve ağırlıklı beslenme, kilo kontrolü, egzersiz programları uygulanıyor.  Gerekli olgularda kalp pili tedavisi veya şoklama yaşam kalitesini artırıyor” dedi.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim