• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Kan Kaybeden Ayakkabı Sektörü Fuarla Canlanacak

Kan Kaybeden Ayakkabı Sektörü Fuarla Canlanacak
Ayakkabı üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alan ve günlük 40-50 bin çift ayakkabı üretilen Manisa'da kan kaybeden sektörü yeniden canlandırmak için...

Ayakkabı üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alan ve günlük 40-50 bin çift ayakkabı üretilen Manisa'da kan kaybeden sektörü yeniden canlandırmak için ilk kez ayakkabı fuarı düzenlenecek. 4-7 Şubat tarihleri arasında Manisa Fuar Merkezinde gerçekleştirilecek fuar için Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB)'nde bir araya gelen oda başkanları fuarın önemine dikkat çekti.

MESOB binasında gerçekleştirilen basın toplantısında MESOB Başkanı Hasan Geriter, Manisa Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Narin ile Manisa Pazarcılar Odası Başkanı ve MESOB Başkan Vekili Halim Şener fuarla ilgili bilgi verdi.

MANİSA'DA BİR İLK

Fuarın kan kaybeden sektörler için çok önemli olduğuna dikkat çeken Manisa Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Narin, "Bu hafta Manisa'da bir ilki başarıyoruz inşallah. 4 Şubat günü saat 11.00'de Manisa Ayakkabı Fuarının açılışı yapılacak. Tüm esnaf, perakendeci ve toptancı arkadaşlar bu fuara davetlidir. Manisa'da ayakkabı sektöründe yeni tasarımlarımız var. Manisa daha önce merdane ayakkabı (erkek ayakkabısı) olarak Türkiye çapında tanınıyordu. Son yıllarda zenne ayakkabısına yani kadın ayakkabısına girdik. Deri ve çok kaliteli ayakkabı üretiliyor. Türkiye ve dünyada bunun tanıtımını amaçlayarak fuar düzenliyoruz. Fuar Merkezinde bir ilki gerçekleştireceğiz. Birlik Başkanımız Hasan Geriter bize çok fazla destek vererek öncülük yaptı kendilerine teşekkür ediyorum. İnşallah güzel bir organizasyon yapacağımızı tahmin ediyoruz. Tüm esnafımız açılışımıza davetlidir" dedi.

ÇİN AYAKKABILARINA YÜZDE 40 VERGİ

Eskiden erkek ayakkabı üretiminde Türkiye birincisi olduklarını anlatan Narin, şunları söyledi: "Tasarım ve model üzerine Gaziantep, Konya gibi yerlere kamyonla ayakkabı satıyorduk. Bugün Konya ve Gaziantep'te çok büyük imalathaneler oldu ve üretimimiz hakikaten o yıllarda çok yüksekti. Günlük 40-50 bin çift ayakkabı üretimimiz vardı. Şuan bu üretim dörtte bir oranında düşmüş durumda. Günlük 5-10 bin çift ayakkabı üretiliyor. Bu yönde bir sıkıntımız var. 80'li, 90'lı yıllarda Türkiye'de bir numaraydık. 2000'li yıllardan sonra sektörümüzde bir çöküş meydana geldi. 1999 yılındaki depremden sonra biz kan kaybetmeye devam ettik ve bu meydanda Çin ayakkabıları sektörümüze girdi. Ben aynı zamanda federasyonda yönetim kurulu üyesiyim. Çok büyük çalışmalarımız var bu konuda. Şuan Çin ayakkabılarına yüzde 40 gibi bir vergi geldi. Bu Manisa ve Türkiye'deki ayakkabı imalatçılarımıza çok büyük bir kazanç sağlayacaktır. Çin'den gelen ayakkabı ucuz da olsa yüzde 40 gibi bir vergi konuldu üzerine. Federasyon olarak çalışmalarımız bu yönde. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda günlük 30-40 bin çift ayakkabı üretimine ulaşmak. Zaten fuar yapmamızdaki amacımız bu."

Manisa Ayakkabıcılar Odasının yaklaşık 200 üyesi olduğunu ve bunun 80 civarındaki üyesinin imalatçı olduğunu kaydeden Narin, fuara 22 firmanın katılıyor olmasını da ufak çaplı imalathanelerin mali sıkıntılarına bağlayarak önümüzdeki yıllarda düzenlenecek fuarlara daha fazla katılım beklediklerini açıkladı.

Fuarın perakende satış olarak değil toptancı ve perakendeci esnafına yönelik olduğunu anlatan Narin, fuarda ayakkabı satışı olmayacağını sadece toptan satış olacağını dile getirdi.

SEKTÖR KAN KAYBEDİYOR

Fuar ve ayakkabıcılık sektörü ile ilgili basından destek beklediklerini kaydeden MESOB Başkanı Hasan Geriter, şöyle konuştu:

"Manisa Fuar Merkezinde 4-7 Şubat tarihleri arasında bir ilki gerçekleştiriyoruz. Manisa'da geçmiş dönemlerde parlayan bir yıldız olan ayakkabıcılık sektörünün maalesef bugünlerde müthiş bir şekilde kan kaybettiğini, gerilediğini hep beraber izliyor ve görüyoruz. Bundan önceki dönemlerde ayakkabı sektörü dendiğinde İstanbul, İzmir ve Manisa akla geliyordu. Hatta Manisa İzmir'in üstünde Türkiye'de birinci veya ikinci sırada yer alıyordu. Öyle bir hal ki bugün ayakkabıcılar sanayi sitemizde üretilen ayakkabı ve bunu daha büyük çapta yapan diğer ayakkabıcılık sektörümüz günde 50-60 bin çift ayakkabıyı üretip hem iç piyasaya hem dış piyasaya satışları, ihracatları yapabilen bir kapasiteye sahipti. Bugün ise gelinen nokta hemen hemen sıfır noktasına kadar inmiş bir nokta. Bu nedenle Ayakkabıcılar Odası bu sektörün canlanması ve hareketlenmesi adına bir girişimde bulundu. Bu girişimlerinden dolayı kendilerini tebrik ediyoruz. Birliğimiz olarak her desteği bir paydaş olarak veriyoruz."

FUARA 22 FİRMA KATILIYOR

Fuarın esas amacının Manisa'daki ayakkabı firmalarının ayakkabıyı ilk üretim aşamasında kesimine ve şekillenmesine kadar olan kısmını satıcıya tanıtmak olduğunu kaydeden Geriter şunları söyledi: "Bu fuar halkın buraya gelip kendilerinin beğeneceği bir ayakkabıyı almak için açılmış bir fuar değil. İthalat yapan, malı üreten arkadaşlarımızın satış yapacak kişilere modellerini, kesimlerini, şeklini tanıtması ve kendi kapasitelerini göstermeleri anlamına geliyor. Üretene hizmet verebilecek bir fuar. Bu nedenle bu fuarın ayakkabı üreticilerine tanıtılmasında basının da katkısı ve desteğini bekliyoruz. Sektöre ilgi duyan herkesin sektörel bazda fuara gelmesini bekliyoruz. Buraya başta İzmir olmak üzere bu konuda farklı illerden de reyonlar, stant açarak bu fuarı şereflendirecekler. Toplam 22 firma fuara katılacak. Fuarda esas amacımız, Manisa'daki ayakkabıcılık sektörünün tamamen ölmediğini, yok olmadığını tekrar bir diriliş içerisinde olduğumuzu ve neler yaptığımızı, yapabildiğimizi satıcı firmalara göstermektir. Bunu yapabilirsek Manisa'nın sırf iç pazar yönüyle diğer firmalarımıza da bu malların satımında önümüzdeki günlerde bize bir imkan sağlayacak."

Kan Kaybeden Ayakkabı Sektörü Fuarla Canlanacak

Kan Kaybeden Ayakkabı Sektörü Fuarla Canlanacak

Kan Kaybeden Ayakkabı Sektörü Fuarla Canlanacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim