• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C

Kahvaltı etmiyor musunuz?

Kahvaltı etmiyor musunuz?
Diyabetin çaresi kahvaltı!

Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serpil Salman, diyabeti önleme de en önemli unsurun kahvaltı olduğunu ve belirtti, neden atlanmaması gerektiğini anlattı.

Kahvaltının temel öğesi tahıl..

Ekmek kahvaltının en temel tahıl grubudur. Ekmek çeşitleri kepekli, çavdar, yulaf, tam buğday unlu veya çok tahıllı tercih edilmelidir. Özellikle kahvaltıda ne kadar lif alınırsa, kan şekeri yükselmeleri de o kadar engellenebiliyor. Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor. İçecek seçimi ise çay, kahve, bitki çayı, taze meyve suları olmalıdır. Fakat taze meyve suları vitamin ihtiyacımız için iyi bir içecek olsa da hem şeker miktarı yüksek olduğundan hem de posasını alamayacağımız için kahvaltıda 1 avuç taze meyve tüketmek daha sağlıklıdır.

Doğru beslenme mutlak tedavi şekli

Doğru beslenme diyabetliler için bir tedavi şekli. Bu sebeple kahvaltı ile birlikte diğer öğünlere de önem vermek gerekir. Diyabetli kişiler için çözülmesi gereken temel sorun kan şekerinin istenilen aralıkta gitmesini sağlamaktır. Bunu sağlamak için beslenme sıklığı önemlidir, çünkü uzun süre aç kalmak hipoglisemiye neden olur. 

Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ardından da hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) oluşma ihtimali artar. Bunun için kısa aralıklarla beslenme düzeni şeker düşüklüklerini önleyecek şekilde oluşturulmalıdır. Bu düzen herkesin yaşam şekline, hareketine, tedavisine göre değişir. Ama genel olarak 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde günde 5-6 kez beslenmek kan şekeri düzenlenmesini sağlamaktadır. Genelde ikinci saatte tokluk oluşur ve şeker düşmeye başlar. Bu nedenle ana öğünler düzenli yapılsa bile ara öğünler olmazsa tedavi eksik kalır. Diyabetli kişiler her türlü meyveyi, gün içine dağıtarak ve porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmelidir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim