• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Kadınlara müjdeli haber!

Kadınlara müjdeli haber!
Deri altı yağ tabakası hastalığına (lipödem) 12 yıl önce yakalanan öğretmen Seda Diker Uğraş (32), ameliyatla hastalıktan kurtuldu.

Deri altı yağ tabakası hastalığına (lipödem) 12 yıl önce yakalanan öğretmen Seda Diker Uğraş (32), ameliyatla hastalıktan kurtuldu. Uğraş, zayıf olmasına rağmen bacaklarının giderek şişmesi ve ağrı nedeniyle zor yıllar geçirdiğini söyledi. Sadece kadınlarda görülen ve yıllar geçtikçe ilerleyen "ağrılı yağlanma sendromu" olarak adlandırılan hastalık, ergenlik çağından sonra kadınlık hormonları oluşmaya başladıktan sonra ortaya çıkıyor.

Seda Diker Uğraş, 32 yaşında bir öğretmen. Ergenlikten itibaren giderek bacaklarının şiştiğini fark etti. İlk başlarda önemsemedi. Gece sonunda iyice şişen bacakları, sabahları düzelmiş oluyordu. Her geçen sene ve yapılan uzun yolculuklar sonrasında şişen bacakları bir hafta boyunca inmemeye başladı. Sorun sadece bacaklarının şişmesinde değil, aynı zamanda şiddetli ağrılar da yaşamaya başladı. Özellikle de uçak yolculukları sonrasında kendi tabiri ile bacakları davul gibi geriliyordu.

Zaman geçtikçe bu durum kronik bir hal almaya, bacakları daha fazla şişmeye ve inmemeye başladı. Bacaklarının alt tarafını kendine ait gibi hissetmediğini kaydeden Seda Diker Uğraş, "1.70 boyunda 52 kilo bir gençtim ama bedenimin üstü çöp gibiyken özellikle dizden aşağı bölümlerim sanki bana ait değil gibiydi. 23-24 yaşıma geldiğimde artık sadece pantolon giyiyordum ve en sevdiğim şey olan yüzmeyi hiç yapamıyordum. Yaz gelecek diye ödüm kopuyordu. Denize gitmek istemiyordum. Şort veya etek hiç giymiyordum. Pantolonumun kenarından otururken bacaklarım balon gibi gözükecek kaygısıyla yaşıyordum. Bir süre sonra kilo almaya ve daha da şişmeye başladım." şeklinde konuştu.

"Doktorlardan 12-13 yıl boyunca 12-13 farklı hastalık duymuşumdur. Her gittiğim doktor kendi branşında bir hastalık ismi söyleyip gönderdi beni." diyen Diktaş, "Kimisi damar tıkanıklığı dedi. Kimisi bu ödem vücudun atamıyor masaj yaptır dedi, ödem sökücü ilaçlar verdi yanına da. Kimisi lenfatik sisteminle alakalı lenfödemsin sen dedi. Hatta "bu senin yapın Allah böyle vermiş" bile diyen oldu." ifadelerini kullandı.

Psikoloji olarak da hastalığından çok etkilenen Seda Diker Uğraş, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş tarafından yapılan ameliyatla hastalıktan kurtuldu. Sağlığına kavuştuğu için mutluluğunu dile getiren Uğraş, "Lipödem bir an önce devletin sigorta kapsamına giren hastalıklar kategorisinde yerini almalı. Çalışma hayatını, aile hayatını, bir insanın psikolojik dünyasını yerle bir eden bir rahatsızlık bu. Farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Yener Demirtaş da, halk arasında genellikle estetik bir girişim olarak bilinen "liposuction"ın, özel bir formatta lipödem tedavisinde de kullanıldığını belirtti. Demirtaş, "Bu amaçla uygulanacak "liposuction", estetik amaçlı "liposuction'dan farklı olup lipödem konusunda deneyimli merkezlerde ve deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Çünkü lipödem tedavisi için yapılacak girişimde, büyük miktarlarda yağ alımı gereklidir ve hastaların olası komplikasyonlardan korunması için bir takım ekstra hazırlıklar gerekir. Tedavide özel "liposuction" kanüllerinin kullanılması söz konusudur ve hastalar ameliyat sonrasında kişiye özel hazırlanmış korseler giyerler.

'KADINLARIN YÜZDE 15'İNİ ETKİLİYOR'

'Lenf Koruyucu VASER Liposuction" adını verdiğimiz ultrason destekli bu yöntemde, yağ hücreleri seçici olarak parçalanır ve daha hassas "liposuction" kanülleri ile alınır. Böylece, işlem sırasında başta lenf damarları olmak üzere kılcal damarlara ve sinirlere verilen hasarı minimuma indirmiş oluruz. Lipödem hastalarında lenf damarlarının korunması özellikle önemli, çünkü "liposuction" lenf koruyucu VASER ile yapılmadığında, lenf damarlarına zarar verebilir ve lipödemin, lipo-lenfödeme dönüşerek daha tehlikeli bir hal almasına neden olabilir." bilgisini verdi.

Doç. Dr. Yener Demirtaş , halk arasında "armut" tipi vücut olarak bilinen; kalça, uyluk ve bacaklarda aşırı yağ birikmesine bağlı anormal, simetrik şişlik olarak görülen lipödem, yani "Ağrılı Yağlanma Sendromu"nun ileri evrelerde kişilerin yürümesini engelleyecek boyuta ulaşabildiğini kaydetti.

Kadınların yaklaşık yüzde 15'ini etkileyen bu durumun, bir ailenin birden fazla kadın ferdinde görülme riski oldukça yüksektir ve gerekli önlemler alınmazsa lipödemin ilerleyici olduğunu ifade etti.

LİPÖDEM NEDİR?

Lipödem, kronik ve yıllar geçtikçe genelde ilerleyen deri altı yağ tabakası rahatsızlığı. Sadece kadınlarda görülmekte ve ergenlik çağından sonra, yani kadınlık hormonları oluşmaya başladıktan sonra ortaya çıkmakta. Genelde vücudun alt tarafında görülmekte.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim