• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Kadına Yönelik Şiddette ‘Toplumsal Sorun’ Uyarısı

Kadına Yönelik Şiddette ‘Toplumsal Sorun’ Uyarısı
Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, Türkiye'de kadına yönelik artan şiddet olaylarını hatırlatarak, "Kadına yönelik şiddetin bir kadın sorunu değil toplumsal bir sorun olarak algılanması gerekiyor" dedi.

Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, kadına yönelik şiddetin toplumsal sorun olarak algılanması gerektiğini ifade etti. Keskinci, "Kadına yönelik şiddet toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın bir türüdür ve toplumda erkeklerin kadınlar karşısında sahip olduğu güç, egemenlik ve ayrıcalıklardan kaynaklanmaktadır. Devletin kadına yönelik şiddeti kaldırmaya yönelik atmadığı her adım devleti şiddetin faili haline getirir" dedi.

Kadın haklarının insan hakları olduğunu hatırlatan Keskinci, "Kadın hakları ihlali, insan hakları ihlalidir. Kadına yönelik şiddet bir suçtur. Şiddet uygulayan erkeğin cezasız kalması veya ceza indirimi ile ödüllendirilmesi kabul edilemez. Kadına yönelik şiddet tüm topluma yöneltilmiş şiddettir" şeklinde konuştu.

Kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğuna dikkat çeken Keskinci, "Kadına yönelik şiddetin nedeni kadının ikinci bir varlık olarak görülmesi ve kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğu bilincinin toplumda yerleşmemiş olmasıdır. Bu sebeple içselleştirilmiş toplumsal cinsiyet rollerinin ve erkeklik anlayışının yok edilmesi gerekir. Bu amaçla erkeklerin de içinde olduğu okul öncesi eğitimden başlayarak topyekun bir zihniyet dönüşümü mücadelesinin başlatılması gerekir. Psikolojik, sosyo-ekonomik birçok nedeni olan şiddetin sadece kanuni düzenlemelerle ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını savunmakla birlikte cezaların yetersiz olduğunu da vurgulamamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim