• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C

Japon mühendis Yoshinori Moriwaki deprem bölgesinde eğitimler verecek

Japon mühendis Yoshinori Moriwaki deprem bölgesinde eğitimler verecek
Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Türk insanları panik oluyor. Deprem nasıl oluyor, depremde ne yapılması gerektiğini bilmiyor. Bunun için eğitimin küçük yaşta ve sıkı sıkı verilmesi gerekiyor." dedi.

Yaklaşık 32 yıldır Türkiye'de çalışan Moriwaki, özel bir yapı kimyasalları firmasının "Yeniden Hep Beraber Ayağa Kalkıyoruz" mottosuyla Japon felsefesi olan Kintsungi'den ilhamla hayata geçirdiği projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Japonya gibi deprem ülkesi olduğunu söyledi.

Japonya'da 2011 depreminden sonra Türkiye'de bulunan 64 ilini gezip lise ve üniversite öğrencilerine seminer verdiğini anlatan Moriwaki, Türkiye'deki binaların iyileşmesini 3 madde olarak sıraladı.

Bunların kentsel dönüşüm, eğitim ve müteahhit ile yönetmelik olduğunu ifade eden Moriwaki, yılda 1 kere yapılan deprem tatbikatlarını çocukların unuttuğunu, ayda bir kere okulda ve mahallede tatbikat yapılması gerektiğini kaydetti.

Böylece bu konunun çocukların aklında kalacağına dikkati çeken Moriwaki, "Türk insanları panik oluyor. Deprem nasıl oluyor, depremde ne yapılması gerektiğini bilmiyor. Bunun için eğitimin küçük yaşta ve sıkı sıkı verilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Moriwaki, üçüncü maddenin ise müteahhit ve yönetmelik olduğuna değinerek, depremden sonra KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Onur Sürmeli'nin kendisine gelerek öğrencilere, iş insanlarına bu eğitimi vermek istediğini belirtiğini söyledi.

Böylece bu projeyi başlattıklarını vurgulayan Moriwaki, Türklerin kendisine "Japonya’da çok büyük depremler oluyor ama binalar çökmüyor, insanlar ölmüyor." dediğini aktardı.

Sürmeli ise Türkiye'de yıllık ortalama 200 farklı noktada sektörde bulunan profesyonellere, uygulamacılara, teknik lise, meslek yüksekokulu öğrencilerine eğitim ve seminer verdiklerini dile getirerek, 18 yılda bugüne kadar 180 bin kişiye ulaştıklarını söyledi.

Özel tırla deprem bölgesine gidecek

Proje kapsamında, Japon yüksek mimar ve inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki hazırlanmış özel bir tırla deprem bölgelerine gidip, depremden korunmak için yapılması gerekenleri vatandaşlara anlatacak, deprem ve bina güçlendirme konularında sektör profesyonellerine eğitim verecek.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim