• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Japon bahçesi kış aylarında ayrı bir güzel

Japon bahçesi kış aylarında ayrı bir güzel
Kırşehir'deki "Japon bahçesi', Japonya sınırları dışındaki dünyanın en büyük botanik bahçesi.

Kırşehir'deki "Japon bahçesi', Japonya sınırları dışındaki dünyanın en büyük botanik bahçesi. Kırşehir'in Kaman ilçesi, Çağırkan köyü, Kalehöyük kazı alanının yanında bulunan Japon bahçesi, kış aylarında ayrı bir güzel.

Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından 13 Eylül 1993 tarihinde, Japonya Prensi Takahito Mikasa'nın Kalehöyük kazı çalışmaları anısına ve bölge halkına rekreasyon alanı oluşturmak amacıyla yapılan Japon bahçesi, Japonya sınırları dışında bulunan en büyük botanik bahçesi olma özelliğini taşımakta. Japon anı bahçesi, Anadolu bozkırının ortasında her geçen yıl daha çok sayıda ziyaretçi çekiyor.

JAPON BAHÇESİNİN İLGİNÇ KURULUŞ HİKAYESİ

1980'li yıllarda Kırşehir'in Kaman ilçesi Çağırhan köyüne arkeolojik kazı yapmak için bir Japon grubu gelir. Kalehöyük kazı alanında Japon arkeologların ilk çalışması sayılan bu çalışmalar sonucunda eski Anadolu medeniyetlerine ait pek çok bulguya rastlanır ve Japonya'da büyük sevinçle karşılanır. Ardından Japon arkeologlar bir tören düzenleyerek başarılarının şerefine kültürlerinin vazgeçilmez simgesi Japon bahçesini kurmaya karar verirler. Türk hükümeti de Japonya tarafından önerilen projeyi destekler.

Türk iş gücü ve malzemeleri ile Japon İdemitsu Kosan AŞ sahibi Shosuke İdemitsu'nun mali desteğinde kısa zamanda bahçenin kurulması için çalışmalara başlanır. Anı bahçesi, Türkiye ile Japonya arasındaki kültürel ilişkileri geliştirecek ve çevrede yaşayanlara dinleme alanı sağlayacak şekilde düzenlenir. Japon anı bahçesine Kalehöyük kazı alanını o yıllarda ziyarete gelen Japonya Prensi Takahito Mikasa'nın adı verilir. Japon bahçesi, Mikanasonomiya Anı Bahçesi olur.

JAPON BAHÇESİ'NDE BUDİST TAPINAK SİMGESİ VE TAŞ KEMER

Çevresi 14 bin bodur bitki ve 3 bine yakın ağaçla kaplanan Mikanasonomiya Anı Bahçesi'nin ortasında, Budist evrenin merkezinde yer alan sembolik Sumeru Dağı'nın minyatür taklidi ve aynı zamanda dağın içinden akan mini çağlayan bulunuyor. Dağın çevresine hırçın fırtınalara açık okyanus kayalıklarının benzeri yapıldı. Ayrıca Türkiye'nin dört bir yanından getirilen bitkilerin yanı sıra Japonya'ya özgü ağaç ve bitki çeşitler yer alıyor.

Japon bahçeleri, MÖ 620 yılında Budist hamisi Sa-ga-no-Umako'nun sarayında düzenlenen bahçeye dayanan köklü bir geçmişe sahip. Bahçenin olmazsa olmaz sayılan öğelerinden biri Sekitoroo adı verilen taş kemer ve diğeri Sekitoo denilen bir taş kule. Kule, üst üste konan ve üzerinde dinsel temalı kabartma ve yazılarla süsleniyor. Genelde kulenin sayıları 3'ten 13'e değişiyor. Orjinali Çin'den Kore'ye sonra da Budizm ile Japonya'ya gelmiş ve tapınaklara adak olarak konulmuş. Bahçenin bir bölümünde ise Azumaya (Doğu'daki Ev) adı verilen çay törenlerine ayrılan bir mekan bulunuyor ve Türkiye'deki çardaklara benziyor.

Japon bahçesini gezmek için en güzel mevsim, özellikle bahar ve yaz başlangıcı ağaçların çiçeklenme zamanı olduğu gibi karlı kış günleri. Tatilcilerin kır gezileri için ideal bir yer olan Japon bahçesini gezmek için herhangi bir ücret ödenmiyor ve Mikanasonomiya Anı Bahçesi çalışma olmadığı zamanlar dışında haftanın her günü ziyarete açık. Bir diğer önemli ayrıntı; bahçe içinde piknik yapılamıyor ve sigara içmek yasak.

Japon bahçesi kış aylarında ayrı bir güzel

Japon bahçesi kış aylarında ayrı bir güzel

Japon bahçesi kış aylarında ayrı bir güzel

Japon bahçesi kış aylarında ayrı bir güzel

Japon bahçesi kış aylarında ayrı bir güzel

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim