• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 21 °C

İzmir Ticaret Odasından Dış Ticaret Semineri

İzmir Ticaret Odasından Dış Ticaret Semineri
İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Duygu Mutluel, "2002-2014 yılları arasında kalan dönemde Türkiye ortalama olarak yılda yüzde 4,9 büyüdü. 2009 krizi...

İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Duygu Mutluel, "2002-2014 yılları arasında kalan dönemde Türkiye ortalama olarak yılda yüzde 4,9 büyüdü. 2009 krizi hariç ihracatımızda sürekli artış yaşandı. Ancak bu yıl ülkemiz ihracatının hızını euro-dolar paritesindeki gerileme kesti. Biz yine de bu dönemi atlatacağımıza inanıyoruz" dedi.

İzmir Ticaret Odası ve Ekonomi Bakanlığı İşbirliği ile "Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri düzenledi. İTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen seminerde Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği ve Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®'nin Desteklenmesi, Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi ve Tasarım Desteği ile ilgili üyelere bilgiler verildi. Seminerin açılış konuşmasını yapan İTO Genel Sekreteri Duygu Mutluel, "Ülkemiz ihracat rotasını artık sadece ihracat artışına göre yönlendirmiyor. İhracatımızı sadece miktar olarak arttırmamız yetmiyor, nitelik olarak da geliştirmemiz gerekiyor. Kilogram başı ihracat değerinin arttırılmasına ihtiyaç duyuluyor. Bunu gerçekleştirebilmek için de katma değerli ihracat artışını sağlamamız gerekir. Bunun yolu da inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya daha fazla önem vermekten geçiyor" diye konuştu.

"ODA OLARAK DESTEKLERİMİZ SÜRECEK"

Oda olarak dış ticaretle ilgili her konuda danışmanlık hizmeti verdiklerini de aktaran Mutluel, "Ürüne özel "İhracat Pazar Araştırması" yapıyoruz. Bu yıl 100'e yakın üyemize ihracat pazar araştırması yaptık. Ödeme ve teslim şekillerinden, ihracat sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlara kadar dış ticaretle ilgili her türlü konuda danışmanlık hizmeti veriyoruz. İhracata yönelik devlet destekleri konusunda bilgilendirme yapıp, bu desteklere başvurmaları konusunda firmaları teşvik ediyoruz. Oda olarak bizler de ihracata yönelik devlet desteklerinden yararlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"İHRACATIN 100 MİLYARI İZMİR'DEN YAPILMALI"

Firmaların ihracat pazarlarında desteklenmelerinde prosedürlerin kolaylaştırılması gerektiğini ifade eden Mutluel, şöyle devam etti: "Firmalar tarafından desteklerin istismar edilmemesine yönelik bu prosedürler gözetilmek zorunda tabi. Ancak, prosedürlerin biraz kolaylaştırılması ve geri ödemelerin daha hızlı yapılmasında fayda var. Biz ülkemizin koyduğu büyük hedeflere olan inancımızı korumak istiyoruz. 500 milyar dolar ihracat hedefi konuşulduğundan bu yana hep "Bu ihracatın 100 milyar doları İzmir'den" yapılmalı dedik. Bugün hedefler revize edilse bile yeni rakamların en az yüzde 20'si yine İzmir'den yapılmalı. Bu yüzden üyelerimizi ihracatla tanıştırmak, ihracatçı üyelerimizi de yeni pazarlara taşımaya özel bir önem veriyoruz."

İzmir Ticaret Odasından Dış Ticaret Semineri

İzmir Ticaret Odasından Dış Ticaret Semineri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim