• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

İzmir Büyükşehir ekipleri kömür denetimi yapıyor

İzmir Büyükşehir ekipleri kömür denetimi yapıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı hava kirliliği denetim ekipleri, bu sezon 464 adet kömür satış yerini ikişer kez denetledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı hava kirliliği denetim ekipleri, bu sezon 464 adet kömür satış yerini ikişer kez denetledi. Merkezî sistem kömürlü kalorifer kullanılan 954 apartmanda da birinci denetimler tamamlanarak ikincilere başlandı. Belediye yetkilileri, hava kirliliğini arttıran boyalı ve cilalı malzemelerle plastik ve lastik malzemelerin, soba ve kaloriferlerde asla yakılmamasını istedi.

Yıl içinde sürdürülen denetim çalışmaları, eylül ayından itibaren sıklaşıyor ve kışın üçe katlanıyor. Şehirde satılan kömürlerin kalite kontrollerini de yapan Büyükşehir Belediyesi, yılda iki defa numune alarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan akredite olmuş laboratuvarlarda tahlil ettiriyor. Ekipler, bu sezon 464 adet kömür satış yerini ikişer kez denetledi. 954 adet merkezi sistem kömürlü apartmanda da birinci denetimler tamamlanarak ikinciler başladı. Vatandaşlardan ve apartman yönetimlerinden baca temizliklerini zamanında yaptırmalarını isteyen ekipler, kömür tutuşturmada odun kullanılması ve yakıt özelliği taşımayan boyalı ve cilalı malzemelerle plastik ve lastik malzemelerin kesinlikle kullanılmaması konusunda ikaz ediyor.

Aralık ayı içinde zaman zaman hissedilen hava kirliliğinin, "inversiyon" adı verilen meteorolojik olayla da ilgili olduğunu belirten yetkililer, "Tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de yaşanan inversiyon nedeniyle dikey hareketler yok denecek kadar az olduğundan, su buharı ve atmosferik kirleticiler yükselemiyor. Sonuçta atmosferde kirletici konsantrasyonu artıyor. Ayrıca hava sıcaklığında gece ve gündüz farkının arttığı, ani sıcaklık değişiklikleri, yüksek basınç ve sakin rüzgar şartlarında da inversiyon yaşanıyor. Hava sirkülasyonunun sağlanamaması ve dikey hava akımlarının durması nedeniyle atmosfere atılan kirleticiler daha yoğun hissediliyor. Hava kirliliği yönünden yaşanan bu olumsuz meteorolojik şartlar nedeniyle anlık kirlilik değerlerinde artış gözlenmekle birlikte süreklilik arz etmiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İzmir'le birlikte yayımlanan diğer illere ait hava kalitesi verileri incelendiğinde, tüm Türkiye'de yaşanan olumsuz meteorolojik şartlar nedeniyle (inversiyon) partikül madde değerlerinde artış olduğu ve zaman zaman sınır değerlerin aşıldığı görülüyor." bilgisini verdi.

İNVERSİYON NEDİR?

Sıcaklık, normal atmosfer şartlarında yerden yükseldikçe her 100 metrede 0.5 ile 1 derece arasında azalma eğilimi gösterir. Yükseklikle azalacağı yerde artması durumuna, "sıcaklık inversiyonu" denir. İnversiyonun başlaması durumunda dikey hareketler yok denecek kadar az olduğundan, su buharı ve atmosferik kirleticiler yükselmez. Yatay yönde de taşınma olmayacağından, atmosferde kirletici konsantrasyonu artar.

İzmir Büyükşehir ekipleri kömür denetimi yapıyor

İzmir Büyükşehir ekipleri kömür denetimi yapıyor

İzmir Büyükşehir ekipleri kömür denetimi yapıyor

İzmir Büyükşehir ekipleri kömür denetimi yapıyor

İzmir Büyükşehir ekipleri kömür denetimi yapıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim