• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin atık su bedeline karşı 21 bin imza toplandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin atık su bedeline karşı 21 bin imza toplandı
İzmir Büyükşehir Beldiyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından su faturalarına eklenen atık su ve katılım payları, vatandaşları çileden çıkardı.

İzmir Büyükşehir Beldiyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından su faturalarına eklenen atık su ve katılım payları, vatandaşları çileden çıkardı. İzmirliler, son dönemde su kullanım bedelinden daha fazla atık su ve katılım payı adı altında yüksek paralar ödemek zorunda kalıyor. Konu, Büyükşehir Belediye Meclisi oturumlarında AK Parti cephesinden gelen itirazlarla büyük tartışmalara yol açarken sivil inisiyatif de harekete geçti. Sosyal medyada tepki gösteren vatandaşlar, kendilerine gelen su faturalarının fotoğraflarını yayımlıyor. Bir vatandaşa 31 lira gelen su tüketim bedeli, faturaya 100 lira olarak yansıtıldı. Başka bir vatandaşa gelen faturada ise su tüketim bedeli olarak 178,05 lira yansıtıldı. Atık su bedeli ve diğer vergilerle ödeyeceği toplam tutar ise 457,69 liraya çıktı.

"Değişim Platformu" adı altında, "www.change.org" sitesinde, "İZSU su faturalarındaki atık su bedelini almayı ve geç sayaç okumayı bıraksın" başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya şu ana kadar 21 bin 700 kişi imza attı. Kampanya, "İzmir'de son aylarda İZSU'nun yaptığı büyük tuzağa hiç dikkat ettiniz mi? Sayaç okumaya özellikle geç geliyorlar ve atık su bedeli adı altında kullandığınız suyun 2 katını fatura ediyorlar. Gerçekte 23 liralık su kullandığınızda 35 lira katı atık bedeli, en az 8 lira Çevre Temizlik Vergisi ve bir de KDV eklendiğinde 75 lira su faturası geliyor. Bir de sayaç geç okunduğunda katlamalı olarak artabiliyor. Bu uygulamanın kaldırılması ve gerçek su kullanma bedelinin faturaya yansıtılması için bu kampanyaya sen de imza ver." ifadeleriyle özetlendi. Yaklaşık üç hafta önce yola çıkan kampanyaya, İzmirliler büyük ilgi gösterdi.

31 LİRALIK SU HARCAMASININ FATURASI 100 LİRA

İzmirliler, kendilerine İZSU tarafından gönderilen faturaların fotoğraflarını internette yayımlıyor. Bunlardan birinde su harcama bedeli olarak 31,05 lira görünüyor. Aynı faturada atık su bedeli olarak ise 47,84 lira. Çeşitli vergilerle birlikte vatandaşın ödeyeceği para 100 lirayı buluyor.

178 LİRALIK FATURA 457 LİRAYA NASIL ÇIKIYOR?

Su faturasında vatandaşlar, tüketim ve katı atık bedelleri dışında birçok kalemde vergi de ödüyor. Bunlar Çevre Temizlik Vergisi, katı atık toplama bedeli, katı atık bertaraf bedeli, gecikme oranı, yuvarlama ve KDV olarak faturalara yansıtılıyor. Toplam su faturası 178,05 lira olan bir başka abone, atık su bedeli olarak 279,64 lira ödemek zorunda. Diğer vergi kalemlerinin de eklenmesiyle ödemesi gereken miktar 457,69 liraya çıkıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim