• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

İsviçre yargısı Platini ve Blatter'i sorguladı

İsviçre yargısı Platini ve Blatter'i sorguladı
ABD Adalet Bakanlığı'nın mayıs ayında düğmeye basmasıyla başlayan FIFA'da yolsuzluk ve rüşvet skandalında yeni bir aşamaya geçildi.

Dünya futbolunun kalbindeki yolsuzluk krizinde yeni perde... İsviçre Başsavcılık Ofisi, FIFA Başkanı Sepp Blatter hakkında 'zimmetine para geçirme ve kötü yönetim' iddialarıyla soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında ayrıca UEFA Başkanı Michel Platini de, 'hesabına usulsüz olarak aktarılan 2 milyon Dolar' sebebiyle ifade verdi.

SAVCILIK OFİSİNDE ARAMA YAPTI

İsviçre Başsavcılığı dün öğlen saatlerinde Sepp Blatter'i hem sorguladı hem de ofisinde aramalar yaptı. Blatter'in öğlen saatlerinde yapılacağı açıklanan bir basın toplantısı da sürpriz gelişmeden sonra sebep gösterilmeden iptal edildi. Savcılık kaynakları basına verdiği bilgide ofiste yapılan aramada çeşitli evraklara el konulduğunu açıkladı. 

Yine başsavcılık kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre, Blatter hakkındaki 'zimmete para geçirme ve görevi kötüye kullanma' iddialarının olduğu soruşturma dosyasında 2005 yılındaki bazı televizyon yayın hakları anlaşmaları temel gerekçe. Başsavcılık, 12 Eylül 2005 tarihinde FIFA ile CONCACAF (Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu) arasında imzalanan televizyon yayın hakları anlaşmasında usulsüzlükler olduğunu ve FIFA'nın bilinçli şekilde zarara uğratıldığını iddia ediyor.  

Bu anlaşma imzalandığı sırada CONCACAF Başkanı olan Jack Warner, geçtiğimiz aylarda FIFA'da başlayan soruşturma sonrasında ülkesi Trinidad Tobago'da yaptığı açıklamada, "Blatter'in yaptıklarını biliyorum. Her şeyi anlatacağım. Hayatımdan endişe ediyorum ancak ok yaydan çıktı" demişti.

PLATINI'YE DE 2 MİLYON DOLAR ÖDENDİ İDDİASI

İsviçre Başsavcılığı'nın yaptığı soruşturma açıklamasında, UEFA Başkanı ve yeni FIFA Başkanlığı seçiminde başkanlık adaylığını koyan Michel Platini'nin de, 2011 yılında usulsüz bir şekilde 2 milyon Dolar ödendiği iddiasıyla sorgulandığını belirtti. Platini'ye yakın kaynaklar yapılan ödemenin 1999 ile 2002 yılları arasında Platini'nin yaptığı danışmanlık görevi sebebiyle ödendiğini iddia ettiler. Ancak bu iddia Platini'nin ülkesi Fransız basınında bile 'gerçekci' bulunmadı. Fransız basını skandal haberine geniş yer verirken, 1999-2002 yılları arasındaki danışmanlığın ücretinin neden 2011 yılında ödendiğini sorguladı.  

PLATINI AÇIKLAMA YAPTI: İFADEM ALINDI

UEFA Başkanı Michel Platini ise soruşturmanın kendisine uzanmasının ardından bir açıklama yaptı. Fransız futbol adamı, "İsviçre Başsavcılığı konu ile alakalı olarak ifademi aldı. Ben bu tür olaylarda adli makamlara her zaman yardımcı olmaya hazır biriyim. FIFA'dan bana bir ödeme yapıldığı doğrudur. Ancak bu, FIFA ile yaptığım resmi sözleşme karşılığında aldığım bir paradır. İsviçreli yetkililere bu konuda herhangi bir usulsüzlük olmadığını da belgeledim. Ayrıca kendilerine, İsviçre'de yaşadığımı hatırlatarak ne zaman isterlerse soruşturmayla ilgili olarak yardımcı olmaya hazır olduğumu söyledim" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim