• BIST 9887.81
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 95. Yıldönümü KBÜ’de Anıldı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 95. Yıldönümü KBÜ’de Anıldı
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Kültür Sanat Öğrenci Kulübü tarafından 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla...

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Kültür Sanat Öğrenci Kulübü tarafından 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla "Bir Dava Adamı Mehmet Akif" konulu konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlikte konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uzun yer aldı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uzun konuşmasına "Mehmet Akif Ersoy çok çeşitli vasıfları olan, yakın tarihte emsali az görülen iş eri, dava adamıdır." diyerek başladı.1873'te İstanbul'da doğan ünlü Türk şairi Mehmet Akif Ersoy'un hayatıyla ilgili bilgiler de veren Uzun konuşmasına şu sözlerle devam etti:"İstanbul o dönemde de önemli bir kültür merkeziydi, Akif de bu merkezde yaşadı. Arapça, Farsça, Türkçe ve Fransızca'ya hâkimdi. Dava, iş, fikir adamı coğrafyanın insanlarını iyi tanımalıdır. Akif de baytar olduktan sonra Anadolu, Balkan ve Arap ülkelerini gezmiştir. Akif "Her ne söylemişsem görüp de söylemişim." der. Berlin Hatıraları eserinde ise Akif, Batı'yı doğrusu ve yanlışıyla görür ve Batı'nın sadece ilminin alınması gerektiğini söyler." dedi.

Prof. Dr. Mustafa Uzun konferanstaki konuşmasında ayrıca Mehmet Akif Ersoy'un vatan konusundaki duruşu ve düşüncelerine de değinerek şunları aktardı, "Akif dava adamı olduğu için tevazu sahibi, hürriyete aşık birisidir. Akif için din, vatan ve dil çok önemlidir ve bunlar için faaliyet gösterir. Sözlerinde "Dil ve din mukaddestir" vurgusu yapar. Dil ve din mukaddes olunca millet ve vatanda mukaddes olur. Akif için din demek vatan demektir. Bunun için "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" diyerek vatanın kutsallığını dile getirir."

Uzun ayrıca Mehmet Akif'in kimliği, kişiliği ve bir dava adamı olarak öne çıkan vasıflarını anlatarak edebiyatımıza, kimliğimize ve tarihimize mal olmuş hem Çanakkale konusundaki şiiri hem de İstiklal Marşı hakkında bilgiler de verdi.

Konferansın ardından 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programları kapsamında Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda "Resmi Yetim" adlı tiyatro gösterimi izleyicilerle buluştu.

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 95. Yıldönümü KBÜ’de Anıldı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 95. Yıldönümü KBÜ’de Anıldı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 95. Yıldönümü KBÜ’de Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim