• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

İstanbul Yelken Kulübü Türkiye'nin ilk yelken müzesini açtı

İstanbul Yelken Kulübü Türkiye'nin ilk yelken müzesini açtı
İstanbul Yelken Kulübü, Türkiye'nin ilk yelken müzesini Kalamış'ta açtı.

İstanbul Yelken Kulübü (İYK) tarafından yoğun uğraşlar sonucu oluşturulan, yelkene gönül vermenin bir başka boyutunu gözler önüne seren müze Kadıköy Kalamış’ta açıldı. Açılışa Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı.

Ekim ayında açılışı yapılan İstanbul Yelken Kulübü Müzesi hakkında kulüp yönetimi, “Cumhuriyetimizin 100’üncü, İstanbul Yelken Kulübü’nün 71’inci yılında Atamızın işaret ettiği yerde, yelken tarihimize tanık olmamızı sağlayacak ve değerlerimizi bizden sonraki kuşaklara taşıyacak bu anlamlı müzeyi hayata geçirmekten dolayı onur ve mutluluk duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

muze1.png

Eski yelkencilerden müzeye tam destek

Kulüp Başkanı Billur Arıkan ile Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Akyıldız’ın liderliğinde oluşturulan ekip önce kulüp tesislerindeki tarihi objeler arasında sergilenecek değerdeki eserleri sınıflandırdı. Daha sonra müzeye bağışta bulunmak isteyen kulüp üyelerinden toplanan parçalar değerlendirildi. Bu aşamada İYK’nın geçmiş dönem başkanlarından Seyhun Binzet de koleksiyonundaki pek çok objeyi müze envanterine kazandırdı.

muze4.png

Müzede Osmanlı döneminde yelken yarışları, Cumhuriyet dönemi ve kuruluşunu takiben kulübün 71 yıllık tarihine ait ödüller, belgeler, fotoğraflar ve çeşitli objeler sergileniyor.. Ayrıca, yıllar içinde donanmamız tarafından kulübe hediye edilmiş bazı özel materyaller ve üyelerden gelen bağışlar da müzede yer alanlar arasında. 18. yüzyıl Prinkipo Yarışları’na ait kupadan dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi Sadun Boro’nun kendi el yazısı ile yolladığı kartpostallara, kulübün kurucuları ve Türkiye’nin Olimpiyatlar’a katılmış ilk yelkencilerinin 1936’da yarıştıkları ‘Star’ teknesinden donanmamızın şanlı ‘Yavuz’ zırhlısına ait lumboza kadar birçok orijinal parça ve belge, ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin ilk yelken okulunun kulüp bünyesinde kurulmasını sağlayan Orhan Akra’nın kendi el yazısı ve çizimleriyle üç dilde hazırladığı ‘Yelken Yarış Kuralları’ kitapçığı ise müzedeki değerli eserlerden biri.

İstanbul Yelken Kulübü Müzesi Pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açık.

muze2.pngmuze3.png

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim