• BIST 9071.89
  • Altın 2325.249
  • Dolar 32.3748
  • Euro 35.032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

İstanbul Tahkim Derneği kuruldu

İstanbul Tahkim Derneği kuruldu
Ticari kuruluşlar için mahkemeye alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemlerinin başında gelen tahkim konusunda, hukukçuların ve uzmanların bir araya gelmesiyle İstanbul Tahkim Derneği kuruldu.

Mahkemeye alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemlerinin başında gelen tahkim konusunda, hukukçuların ve uzmanların bir araya gelmesiyle İstanbul Tahkim Derneği (İSTA) kuruldu.

Dernek, mevcut durumda yurt dışına kaybedilen "hukuk ekonomisi" getirilerini ülke içinde tutmak, yabancı davalar için İstanbul'u cazip bir tahkim yeri haline getirmek ve aynı zamanda çok daha fazla Türk tahkim hakeminin, uluslararası uyuşmazlıklarda hakem olarak atanmasını sağlamak ve tahkim hukuku uygulayıcılarına daha çok iş ve gelir imkanı oluşturmak üzere faaliyet gösterecek.

"Tahkim, KOBİ'lere büyük avantaj sağlıyor"

İSTA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gün, tahkimin ihtiyaca uygun, yüksek kaliteli hassas çözümleri kısa sürede sunduğunu dile getirerek, "Bu, büyük şirketler için olduğu kadar KOBİ'ler için de kritik değer taşıyor. Sözleşmelerine tahkim maddesi ekleyen KOBİ'ler, uyuşmazlık durumunda tasarruf ve hız açısından mahkemelere nazaran tahkimde büyük avantaj elde ediyor" dedi.

"1 milyar dolara ulaşan büyüklük yurt dışına gidiyor"

Gün, Türkiye'de her yıl binin üzerinde dava için uluslararası tahkime başvurulduğunu aktararak, bu davalar için 1 milyar dolara ulaşan bir büyüklüğün yurt dışına gittiğini düşündüklerini söyledi:

Türkiye'nin bu bağlamda büyük fırsatlar kaybettiğini ifade eden Gün, "Uluslararası saygınlığı olan tahkim olması durumunda, Türkiye tahkim yoluyla hukuk ekonomisine 10 yılda yaklaşık 10 milyar dolar ilave kaynak yaratabilir. Türkiye, uluslararası uyuşmazlıkları tahkim ve benzeri yollarla etkin verimli ve hızlı bir şekilde çözebilecek yetkin, nitelikli kadrolara sahip" açıklamasında bulundu.

"Tahkim uzmanlarını İSTA'ya katılmaya davet ediyoruz"

Gün, İSTA'nın bir ihtisas derneği olarak hukukun bu ayağında önemli bir boşluğu doldurduğunu belirterek, "Türkiye'deki tüm tahkim hukukçularını, bu alanda çalışan akademisyenleri, sözleşmelerine tahkim şartını ekleyen hukuk müşavirlerini, sektörlerinde uzmanlaşmış, hakemlik ve tahkim bilirkişiliği yapmak isteyenleri derneğimize üye olmaya bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İSTA aynı zamanda Türkiye'de tahkim hukuku alanında etik kuralların belirlenmesine ve kalifikasyon kriterlerinin oluşturulmasına da öncülük ederek adil, dürüst ve hızlı yargılama için önemli bir misyon üstleniyor. Dernek, sigorta, spor ve tüketici hukuku alanlarında zorunlu hale getirilen tahkim uygulamalarının başarısını, isteğe bağlı olan ticari tahkime taşıyarak mahkemelerin üzerindeki iş yükünün azaltılmasına da katkıda bulunmayı hedefliyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim