• BIST 10247.75
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 24 °C

İslam Dini kitabı yeniden yayınlandı

İslam Dini kitabı yeniden yayınlandı
Ahmet Hamdi Akseki'nin İslam Dini kitabı yeniden yayınlandı.


Ahmet Hamdi, 1887 yılında Akseki'ye bağlı Güzelsu nahiyesinde doğdu. Küçük yaşta Kur'an-ı Kerim'i okumaya ve nahiyede bulunan medresede eğitim görmeye başladı. On dört yaşına gelince babası tarafından Ödemiş'e götürüldü ve burada bulunan Karamanlı Süleyman Efendi Medresesine devam etmeye başladı. Arapça, Farsça, akaid, tefsir, fıkıh ve hadis gibi temel islami ilimlerin derslerini almaya başladı. Son dönem İslam alimlerindendir. Diyanet İşleri Başkanlığına getirilen üçüncü kişidir.
Akseki 1905 yılında İstanbul'a geldi. 1914 yılında Fatih dersiamlarından olan Bayındırlı Mehmed Şükrü Efendiden icazet aldı. Bu arada tanınmış alimlerden muhtelif dersler aldı. İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif'den de Arap Edebiyatı ile alakalı dersler aldı.
Akseki bir taraftan öğrenim hayatına devam ederken, diğer taraftan da yazılar yazmaya başladı. Sebilürreşad'ın Bulgaristan ve Romanya Muhabirliğini yaptı. Bulgaristan'ı dolaşarak oradaki insanların dini açıdan aydınlanmalarına katkı sağlamaya çalıştı.
Akseki, Milli Mücadele boyunca Anadolu'nun muhtelif yerlerini dolaştı Vaaz ve konferanslarıyla Milli mücadeleyi destekledi.

1939 yılında Diyanet İşleri Başkan yardımcılığına atandı. 1947 yılında ise başkanlığa getirildi.
Akseki, dört yıl dürdürdüğü görevi devam ederken 1951 tarihinde vefat etti.
Akseki, daha önceki devirleri de yaşamış olmakla beraber hizmetlerini daha çok Cumhuriyet döneminde gerçekleştirdi. Özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkçe ibadet adı altında yapılmak istenen tahribatlara karşı çıktı. Kur'an-ı Kerim'in Türkçe tercümesi ile namaz kılınması yönündeki sinsi talepleri reddetti. Müşavere heyeti azalığı sırasında cereyan eden bu tartışmalar karşısında taviz vermedi. Diyanet İşleri Başkanı olan Şerafettin Yaltkaya'nın isteğinin aksine, söz konusu olan arzunun dini ve ilmi hiçbir dayanağının olmadığını hazırladığı raporla ortaya koydu. (Süleyman Hayri Bolay; "Akseki, Ahmet Hamdi, TDVİA, 2.C., s.294)
Ahmet Hamdi Akseki, İmam ve hatiplere sağlam bir kılavuz olmak üzere, Dini eğitim görenler için bir kitap hazırlamak ihtiyacı hissetti. Aynı ihtiyacı duyan zamanın Evkaf ve Umum Müdürü, kendisine meseleyi açarak böyle bir kitap yazmasını rica etti. Diyanet İşleri Reisliğince gerekli incelemeler yapıldı ve basılmasına karar verildi.
"İslam Dini" tüm Müslümanların bilmesi gereken dini, itikadi ve ilmihal bilgilerini içermektedir. Dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde dinler ve mezhepler hakkında genel bilgiler verilmiş, ikinci ve üçüncü bölümlerde bilinmesi gereken itikad ve ibadet meseleleri yazılmıştır. Dördüncü bölümde de kısaca İslam ahlakından bahsedilmiştir.
Kitap Yeniakım markasıyla yeniden yayınlanmış olup, okuyucuların istifadesine sunulmuştur.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim