• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

İş Güvenliğinde Yeni Dönem

İş Güvenliğinde Yeni Dönem
Yeni yılla birlikte iş güvenliği alanında yeni bir dönem başlayacak.

Yeni yılla birlikte iş güvenliği alanında yeni bir dönem başlayacak. Kademeli olarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda başta iş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri olmak üzere bir dizi yenilik hayata geçirilecek. Kanuna bağlı olarak iş güvenliği uzmanlarının görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen yönetmelik hükümlerince uzmanların işletmelere verdiği hizmet süreleri 2,5 kat artacak. Yeni durum bu alanda daha fazla iş güvenliği uzmanı istihdamını gerektirecek.

İş Güvenliği Uzmanı Ömer Faruk Temiztürk, yeni dönemde işverenlerin iş güvenliği uzmanına daha bağımlı hale geleceğini belirterek, işverenlerin iş güvenliğine daha fazla önem vermek zorunda olacağını söyledi. "Şöyle veya böyle, bir şekilde bir uzman ile anlaşacak. İşletmesinde makine korumaları, çıkış kapılarının düzenlenmesinde somut adımlar atmak zorunda olacak. Sonunda bu tedbirler işverenin lehine olacak. Çünkü iş güvenliği, verimi ve kaliteyi arttıran bir araçtır." diyen Temiztürk, yeni düzenlemenin farklı önemli bir istihdam alanı oluşturacağına dikkat çekti. Temiztürk, mühendislik, mimarlık, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinin mezun olanların da iş güvenliği uzmanlığı belgesi de aldıklarını hatırlatarak, Belgeyi almak yeterli olmuyor, iş bulmak bu sektörde hiç de kolay değil. Mesleklerine uygun sektör arayan uzmanlar da konunun içinde olunca durum iyice karışık hale geliyor. Sürelerin artması ile bir uzmanın yapması gereken işi üç uzman yapar hale gelecektir. Bu da istihdama önemli derecede etki edecektir." diye konuştu.

Ortak sağlık ve güvenlik birimleri, iş güvenliği alanında faaliyet gösteren, ancak çok sayıda işletmeyi düşük ücretle çalıştırdıkları sınırlı sayıda uzmanla denetleyen kurumlar olarak biliniyor. Temiztürk, işletmelere işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlığı hizmeti veren bu danışmanlık firmalarının 2015 sonuna kadar 30 çalışanla olan 48 ayrı firmaya görevlendirme yapabildiklerini, yeni düzenleme ile 30 çalışanı olan ve tehlikeli sınıfta bulunan 19 firmaya hizmet verebileceğini vurguladı. Böylece iş güvenliği açısından daha titiz bir döneme girildiğini belirten Temiztürk, iş güvenliği uzmanlarının artık bir işletme için daha fazla zaman ayırmak durumunda olacağını, bunun da hem iş güvenliği, hem de uzmanların daha az işletme ile muhatap olacakları için daha verimli olacaklarını dile getirdi. Yeni dönemde yasa ve yönetmelik çerçevesinde hareket edilmesi halinde işveren, uzman ve iş arayan binlerce üniversite mezununun kazançlı çıkacağını söyleyen Temiztürk, "Unutmayalım, hiçbir iş insan sağlığından ve güvenliğinden önemli ve acele değildir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim