• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

İngiliz Gazete "AB-Türkiye Anlaşması Tehlikede" Yazdı, Merkel'den Yanıt Geldi

İngiliz Gazete "AB-Türkiye Anlaşması Tehlikede" Yazdı, Merkel'den Yanıt Geldi
Daily Telegraph, AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın, Ankara'nın Brüksel'e "şantaj yaptığı" gerekçesiyle tehlikede olduğunu yazdı. Merkel ise "Türkiye ile anlaşmaya bağlıyız" dedi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, mülteci krizinin çözümü amacıyla Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın dün akşam itibarı ile tehlikede olduğunu yazdı. Gazete, bu duruma gerekçe olarak, Ankara'nın Brüksel'e "şantaj yaptığı" iddialarını ve Almanya'nın mültecilerin Türkiye'ye gönderilmeleri planına dayalı prensip anlaşmasına yönelik yasal endişelerini gösterdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, iç politikada yaşanan tartışmalar karşısında Türkiye ile varılan anlaşmaya bağlı olduklarını bir kez daha vurguladı.

İngiliz gazetenin iç sayfalarındaki haber, Daily Telegraph'ın Avrupa editörü Peter Foster ile muhabirlerinden Matthew Holehouse'ın imzasını taşıyor.

"AVRUPA'YA ŞANTAJ"

Haberde, Kıbrıs'ın, Alman planına dayalı anlaşmayı veto etme tehdidinde bulunduğu, Fransa ve Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'yi "Avrupa'ya şantaj yapmakla" suçladığı, bazı Avrupalı yetkililerin de anlaşmanın yasa dışı olduğunu kabul ettikleri belirtiliyor.

TUSK: 28 ÜLKE ONAYLAMALI

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Perşembe günü başlayacak AB zirvesi öncesi dün Lefkoşa ve Ankara'da temaslarda bulunmuştu. Donald Tusk, prensip anlaşmasının AB'ye üye 28 ülkenin tümü ve birliğin tüm kurumlarınca onaylanması gerektiğini hatırlatmıştı.

"AB, MÜZAKERELERDEN HASAR ALARAK ÇIKACAK'

Daily Telegraph'a konuşan AB'den üst düzey bir diplomatik kaynak, Cuma günü birlik üyesi ülkelerin Cuma günü uzlaşmalarının beklendiğini söylemiş. Ancak aynı kaynağa göre, AB müzakerelerden hasar alarak çıkacak, anlaşmanın nasıl uygulanacağının netleşmesi için de aylarca beklenmesi gerekecek.

"BU ANLAŞMA ÜZERİNDE YETERİNCE DURULMADI"

İngiliz gazetesine konuşan Brüksel merkezli Avrupa Refırm Merkezi'nden göç uzmanı Camino Mortera-Martinez ise şu değerlendirmeyi yapmış:

"Bu anlaşma üzerinde yeterince durulmadı. Taraflar, anlaşmanın sonuçları üzerinde, koşullarını açıkladıktan sonra düşündüler. Oysa çok kısa süre içinde çözülmesi gereken çok fazla sorun var."

MERKEL: TÜRKİYE İLE ANLAŞMAYA BAĞLIYIZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, iç politikada yaşanan tartışmalar karşısında Türkiye ile varılan anlaşmaya bağlı olduklarını bir kez daha vurguladı. Merkel salı günü Hristiyan Birlik meclis grubu toplantısında Türkiye ile varılan anlaşmaya bağlı olduğunu ve AB düzleminde hareket ettiğini vurguladı.

SIĞINMACI SAYISININ NASIL AZALTILABİLECEĞİ HAKKINDA BİLGİ VERECEK

Almanya Başbakanı Angela Merkel öğle saatlerinde Federal Meclis'te hükümet açıklaması yapacak. Merkel'in açıklamasının temel noktasını Türkiye ile sığınmacı akınının kontrol altına alınması için sağlanan uzlaşma oluşturacak. Merkel 17-18 Mart'ta Brüksel'de yapılacak AB zirvesi öncesinde Türkiye'nin yardımı ile sığınmacı sayısının nasıl azaltılabileceği hakkında bilgi verecek.

KARDEŞ PARTİ, VİZE SERBESTİSİ İSTEMİYOR

Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik, pazartesi günü yaptığı açıklamada anlaşmaya destek için önkoşullar ileri sürmüş, Türkiye'nin AB üyeliğini ve Türklere tam vize serbestisini istemediklerini açıklamıştı.

Merkel'in salı günkü meclis grubu toplantısında, Türkiye ile yapılan görüşmelerde AB üyeliği konusunun gündemde olmadığını, vize zorunluluğunun kaldırılması konusunun da AB düzleminde bu yıl için ön görüldüğünü söylediği, bunun için Türkiye'nin çeşitli kriterleri yerine getirmesi gerektiğini hatırlatarak, güvenlik koşullarının değişmesi durumunda konunun yeniden tartışılacağını kaydettiği bildirildi.

MERKEL'E ELEŞTİRİLER ARTTI

Almanya'nın üç eyaleti, Baden Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya Anhalt'ta pazar günü yapılan eyalet seçimlerinde, sağ popülist, sığınmacı karşıtı Almanya İçin Alternatif'in (AfD) oylarını büyük ölçüde artırarak meclise girmeyi başarmasının ardından özellikle Hristiyan Sosyal Birlik'ten (CSU) Merkel'e eleştiriler arttı. CSU'nun Genel Başkanı Horst Seehofer parti yönetimi ile seçim sonuçlarını analiz edeceklerini söyleyerek, Merkel'den de aynı şekilde AfD'nin oy oranını artırmasına tepki olarak mülteci politikasını gözden geçirmesini talep etti.

"TÜRKLERE VİZE SERBESTLİĞİ TANINAMAZ"

Hristiyan Sosyal Birlik Genel Sekreteri Andreas Scheuer ise Alman 2. Televizyon kanalı ZDF'e verdiği demeçte, Merkel'in sığınmacı krizinde yapılan işbirliği nedeniyle Türkiye'ye sunduğu desteği eleştirdi. Scheuer AB'nin sığınmacı krizinde işbirliği yaptığı Türkiye'ye vize serbestliği getiremeyeceğini savunarak, '75 milyon Türke tamamen vize serbestliği tanınmasını istemiyoruz' dedi. Scheuer buna gerekçe olarak da Türkiye'de güvenlikle ilgili koşulları gösterdi.

BRÜKSEL'DE YAPILACAK AB ZİRVESİNDE ÖNERİLER KARARA BAĞLANACAK

Perşembe ve cuma Brüksel'de yapılacak AB zirvesinde Türkiye'nin sığınmacı akını konusunda yaptığı öneriler görüşülerek karara bağlanacak. Ankara, AB-Türkiye zirvesinde, Yunanistan'dan geri gönderilen her bir sığınmacı karşılığında AB ülkelerinin Türkiye'den bir Suriyeli sığınmacıyı almasını önermişti. Türk vatandaşlarına vize serbestliği getirilmesi ve AB üyelik sürecine ivme kazandırılması da Türkiye'nin öne çıkan talepleri.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim