• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

İngiliz enerji devi 'BP'de Türkiye'den çıkacak' iddiası

İngiliz enerji devi 'BP'de Türkiye'den çıkacak' iddiası
‘Tavan fiyat’ ile kâr marjları sınırlanınca BP, Türkiye’deki faaliyetlerini yeniden masaya yatırdı. Daha önce'de Total'ın Türkiye’deki faaliyetlerini satmak üzere Societe General’e yetki verdiği ileri sürülmüştü.

Total’ın Türkiye’deki faaliyetlerini satmak üzere Societe General’e yetki verdiği yönündeki haberin ardından bir sinyal de BP’den geldi.

2010 yılında Meksika açıklarındaki petrol felaketinin ardından dünya genelinde zor bir dönem geçiren ve birçok ülkeden çıkacağı konuşulan BP için o dönemde de Türkiye’den çıkacağı söylentileri gündeme gelmişti.

Bu iddiaları BP önce yalanlasa da 2012 yılında Türkiye’deki LPG tüpgaz ve toptan satış faaliyetleri ile Petgaz markalı otogaz faaliyetlerini Rus Oteko Grub’a satarak aslında söylentilerin çok da boş olmadığını göstermişti.

Son dönemde sektörde konuşulanlara göre Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına ikinci kez gelen ‘tavan fiyat’ ile kâr marjları sınırlanınca BP, Türkiye’deki faaliyetlerini yeniden masaya yatırdı. Toplam 650 istasyonu bulunan ve yüzde 8.92’lik pazar payı ile dördüncü sırada bulunan BP’nin bir süredir bu durumdan rahatsız olduğu biliniyor.

Söylentilere göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz’ın tavan fiyat uygulaması sırasında tek tek dağıtım şirketlerini arayarak uyarması da BP’nin sektördeki tavan fiyat kalksa bile kâr marjlarının eski günlere dönmeyeceği beklentisini artırmış durumda.

 BP Türkiye yetkilileri, söylentileri şimdilik yalanlayıp, “Türkiye bizim için stratejik öneme sahip” ifadesini kullandı. Ancak gerek tavan fiyat gerekse bu sene gündeme gelen akaryakıt bayilerindeki intifa sözleşmelerinin bu yıl yenilenecek olması da pazarda bu yıl ciddi bir hareket yaşanacağının işareti görülürken BP’nin de gitme yönde hazırlığı olduğu yüksek sesle konuşuluyor.

İngiltere BP'nin satılmasına karşı

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşle enerji sektörü genelinde konsolidasyon yaşanırken, BP'nin olası bir satış işlemine karşı ingiliz hükümeti rengini belli etti.

İngiliz hükümeti, şirket yönetimine ve londra finans merkezindeki üst düzey yöneticilere BP'nin bir İngiliz şirketi olarak kalmasını istediğini iletti. Bu durum, başbakan David Cameron'un uzun zamandır İngiltere'yi yabancı yatırıma açık bir ülke olarak tanıtmasıyla açık bir tezat oluşturuyor.

Analistler geçmişte, dünyada kamuya ait olmayan en büyük petrol şirketi olan Exxon Mobil'in BP için bir satın alma girişminde bulunabileceği tezini işlemişti.

Ancak ingiltere başbakanlık ofisinden Financial Times'a, İngiliz-Hollanda ortaklığı olan Royal Dutch Shell'in bile BP'yi almasına karşı olduklarını açıkladı. Açıklamaya göre hükümet, İngiltere'nin iki büyük küresel petrol şirketine sahip olmasını istiyor.

Shell ve Total, düşük petrol fiyatı nedeniyle batı Afrika projellerini ertelediler

Öte yandan Royal Dutche Shell ve Total, petrol fiyatlarında keskin düşüş yaşandığı ortamda maliyetleri azaltma çabaları çerçevesinde batı Afrika'daki milyarlarca dolar büyüklüğünde offshore petrol projelerini ertelediler.

Shell, Nijerya'nın Bonga bölgesindeki offshore yatırımı için nihai kaarı gelecek yıla erteledi. Bonga projesi 12 milyar dolar büyüklüğünde yatırım gerektiriyor. Total ise, Angola'da Zinia 2 sahası için nihai yatırım karanını erteledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim