• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 20 °C

İlkyardım Hayat Kurtarıyor

İlkyardım Hayat Kurtarıyor
Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Mahir Arslan, son dönemde tekrar gündeme gelen ilk yardım ve önemi konusunda açıklamalarda bulundu.

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Mahir Arslan, son dönemde tekrar gündeme gelen ilk yardım ve önemi konusunda açıklamalarda bulundu. Arslan, özellikle 112 personellerine verilen ilk yardım eğitimlerinin ne kadar profesyonelce olduğunu da göstererek Türkiye genelinde sadece 7 adet bulunan ilk yardım maketinde uygulamalar yaptı.

Son olarak Adana'da eşiyle tartışan ve Seyhan nehrine atlayan bir kadına, görevli komiser tarafından yapılan ilk yardım ve kadının hayatının kurtulması, ilk yardımın önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Mahir Arslan, "Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla, ilaçsız olarak yapılan uygulamalara ilkyardım denir. İlk yardım uygulamasında kesinlikle ilaç kullanılmaz. İlk yardımın amacı Yaşamı koruma ve sürdürülmesini sağlama, durumun kötüleşmesini engelleme, iyileşmesini kolaylaştırma" dedi.

İLK YARDIMCI SAKİN OLACAK

Arslan, ilk yardım yapan kişilerin de bazı sorumlulukları olduğunun altını çizerek "Sakin ve telaşsız olmalı. Hastayı sakinleştirmeli. Çevreyi değerlendirip süren bir tehlike olup olmadığını belirlemeli. Kendi can güvenliğini tehlikeye atmamalı. Çevredeki kişileri,sağlık kuruluşları,itfaiye ve güvenliğe haber vermeleri için organize etmeli. Hastanın durumunu değerlendirerek uygun ilk yardıma başlamalı. Hastanın sağlık kuruluşuna bir an önce ulaşmasını sağlamalı" şeklinde konuştu.

İLK YARDIMIN ABC'Sİ VAR

İl yardımda değişmez bazı kurallar olduğunu belirten Arslan, "Soluk yolunun açılması. Solunumun düzeltilmesi. Dolaşımın etkinliğini sağlama gibi maddeler ilk yardımın olmazsa olmazıdır" ifadelerini kullandı.

İLK YARDIM HAYAT KURTARIYOR

Arslan ilk yardımın hayat kurtardığına dikkat çekerek "Tüm dünyada ölümlerin en sık nedeni ani kalp hastalıklarına bağlıdır. Bu durumlarda yapılan ilkyardım ile, kişinin hayatta kalma oranı %6 ile %55 arasında değişmektedir. Türkiye'de her yıl binlerce kişi ev kazaları nedeniyle yaralanmakta ve sakat kalmaktadır. Tüm bu durumlarda hayatta kalabilmek için kendinize bir şans yaratın. İlkyardım öğrenin ve öğretin" dedi.

TÜRKİYE'DE SADECE 7 TANE VAR

Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 112 Acil Servisi Başhekimliği'nde görevli ATT'lerin sağlıklı ilk yardım yapmaları için ilk yardım maketi kullanılıyor. Türkiye genelinde sadece 7 tane olan bu maket tüm insan tepkilerini verebiliyor. Nefes alan, nabzı ve kalbi atan bu bebek sayesinde ilk yardım kurslarında yüzde 100 oranında başarı elde ediliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim