• BIST 10336.5
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C

'II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa’ sempozyumu başladı

'II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa’ sempozyumu başladı
Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen "Osmanlı'nın Son Nefesi – 2. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa" başlıklı uluslararası sempozyum başladı.

Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen "Osmanlı'nın Son Nefesi – 2. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa" başlıklı uluslararası sempozyum başladı. İki gün sürecek sempozyumda II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa'nın tarihi mirası en ince ayrıntılarına kadar anlatılıyor.

Sultan 2. Abdülhamit Han ve Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa'nın tarihi mirasının yaşatılması amacıyla tertiplenen sempozyumda pek çok önemli bilim adamı sunum gerçekleştiriyor. Başkanlığı'nı Yard. Doç. Dr. Coşkun Yılmaz'ın yürüttüğü sempozyumun Bilim Kurulu Başkanlığı ise Prof. Dr. Erhan Afyoncu yapıyor.

BAŞKAN USTA: SULTAN II. ABDÜLHAMİD'İ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Sempozyum açılışında konuşma yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, "Bugün burada üzerimizde büyük bir sorumluluk olarak addettiğimiz, çok büyük bir şahsiyeti II. Abdülhamid Han'ı yad etmeye ve tanımaya ve anlamaya çalışacağız." dedi.

'II. ABDÜLHAMİD YEDİ DÜVELİN ÜSTÜNE GELDİĞİ BİR PADİŞAHTI'

Sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın başkanlığında gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Özcan,'Bir Sultan ve İnsan: II. Abdülhamid" başlıklı sunumunda Sultan II. Abdülhamid'in devletin çökmeye başladığı bir atmosferde padişah olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Özcan, "Vatanı koruyabilmek adına yapılması gereken neler varsa yapmaya, atılması gereken adımları atmaya çalışan biriydi. İçeride ve dışarıda baskı altına alınan, yedi düvelin üstüne geldiği bir padişahtı. Bir insan olarak Abdülhamid'in duygulara, düşünceler ve hassasiyetlere sahip birisiydi. Biz o dönemde Sultan Abdülhamid'in evladı gözlerinin önünde yitip giden bir anne baba gibi devleti ayakta tutmak için gösterdiği çabaya şahit olduk." ifadelerini kullandı.

'Sultan II. Abdülhamid'in Kafkasya ve Orta Asya Siyaseti" bir sunum yapan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Budak ise "II. Abdülhamid Rusya'yı hilafeti kullanarak engellemiştir. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı öncesi Kafkasya'ya Ruslara karşı cihad fetvası gönderilmiştir. Şeyh Şamil'in büyük oğlu Muhammed Şamil'e paşalık unvanı verilerek, Dağıstanlı aşiretlerin ayaklanması sağlanmıştır." diye konuştu.

İki gün sürecek sempozyumda Sultan II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa'nın tarihi mirası aralarında uluslararası isimlerin de olduğu çeşitli başlıklar altında ele alınacak.

Cihan

'II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa’ sempozyumu başladı

'II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa’ sempozyumu başladı

'II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa’ sempozyumu başladı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim