• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

İhracatta Engeller Bakanlık İşbirliğiyle Kalkacak

İhracatta Engeller Bakanlık İşbirliğiyle Kalkacak
İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Yurt dışı Pazarlarda Karşılaşılan Tarife Dışı Engeller ve Çözüm Yolları" seminerinde iş dünyasının...

İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Yurt dışı Pazarlarda Karşılaşılan Tarife Dışı Engeller ve Çözüm Yolları" seminerinde iş dünyasının ihracatta karşılaştığı tüm sorunların bakanlık tarafından dinlenerek ortak bir çözüm için çalışmayla çözüleceğine dikkat çekildi.

İzmir Ticaret Odası ve T.C. Ekonomi Bakanlığı organizasyonunda, İzmir Ticaret Odası Mücahit Büktaş Salonu'nda, "Yurtdışı Pazarlarda Karşılaşılan Tarife Dışı Engeller ve Çözüm Yolları Semineri" gerçekleştirilirdi. İhracatçıların yurt dışı ile iş yaparken karşılaştığı sorunların masaya yatırıldığı seminerin açılışında konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "Ülkeler bir yandan küresel ticarete uyum sağlarken diğer yandan da çeşitli yöntemler ile yerel üreticilerini korumaya çalışıyor. Bu koruma yöntemleri karşımıza tarife dışı engeller olarak ta çıkabiliyor" dedi.

İhracatçıların sıklıkla karşısına çıkabilen ve onların yurt dışı pazarlara girişlerini ya da yurt dışından aldıkları malları ithal edememeleri nedeniyle zorlandığını dile getiren Demirtaş, "Sınırlar şeffaflaşıp ticaret serbestleştikçe küresel ticaret de engelsiz ve sürekli bir biçimde gelişti. Ama bir yandan küresel ticarete uyum sağlarken diğer yandan da çeşitli yöntemler ile yerel üreticilerini korumaya çalışıyor. Bu koruma yöntemleri karşımıza tarife dışı engeller olarak da çıkabiliyor" diye konuştu.

"BAKANLIK OLARAK İŞ DÜNYASINI DİNLİYORUZ"

Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Aylin Bebekoğlu ise bakanlık olarak ihracatı artırma da özellikle katma değer ürünlere yönelik ihracatın çoğalması için büyük bir atak içinde olduklarını belirterek,şunlar söyledi: "Ürettiğimiz malı rekabet üstünlüğü olmasına rağmen pazara ulaştırılmayabiliriz. Çünkü ülkeler de pazarlarını korumak için hareket edebiliyor. Pazara giriş engeli sadece tarifelerle değil, tarife dışı engeller de etken. Sattığınız ürünün o ülkede taklit edilmesi bile bir engeldir. Pazarın uluslararası kurallara aykırı şekilde yerli firmaya da tekel tarafından kontrolü de bir engeldir. Bunun dışında tarife dışı birçok engel sayabiliriz."

İŞ DÜNYASINA SESLENDİ

Pazara giriş engellerini ortadan kaldırmak için çözüm önerilerini hızla geliştirdiklerinin sözlerine ekleyen Bebekoğlu iş dünyasına dirsek teması oluşturmak istediklerini belirterek şöyle devam etti: "Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda pazara giriş faaliyetlerinin planlamasında ve ihracatçılarımızın dış pazarda karşılaştıkları pazara giriş engellerine çözümler üretilmesi amacıyla oluşturdukları Pazara Giriş Faaliyetleri Çalışma Grubu ve Pazara Giriş Engelleri Çalışma Grubu ile ihracatçılara çözüm olanağı sunuyoruz, saha da olan siz, teoriyi bilen ise biziz; gelin birlikte olalım."

İhracatta Engeller Bakanlık İşbirliğiyle Kalkacak

İhracatta Engeller Bakanlık İşbirliğiyle Kalkacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim