• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

İhracatı gerileyen UİB destek bekliyor

İhracatı gerileyen UİB destek bekliyor
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla Ocak ayında yapılan ihracat 1 milyar 566 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla Ocak ayında yapılan ihracat 1 milyar 566 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin Ocak ayında 1,6 milyar dolarlık ihracata imza attığını dile getiren Başkan Orhan Sabuncu, "2016'nın ilk ayında ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,42 düşüş göstererek, 1 milyar 566 milyon dolar olarak kayıtlara geçti." dedi.

Sabuncu Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Ocak ayında ihracatın 1,6 milyar dolar olduğunu söyleyen Başkan Sabuncu, 2016-2018 Orta Vadeli Program kapsamında revize edilen rakamları da değerlendirdi.

Türkiye'nin ihracat odaklı bir büyüme modelini benimseyen şekilde tavır almasının önemli bir adım olduğunu ifade eden Orhan Sabuncu, "Türkiye'nin dünya ticaretindeki payı her geçen gün artmakta ve bu durum ekonomimizin büyümesine ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. İhracata dayalı bir büyümeyi iyiden iyiye benimseyen Türkiye, önümüzdeki dönemde ihracatçıların daha fazla desteklenmesiyle OVP" de yer alan ihracat hedeflerini yakalayacaktır." şeklinde konuştu.

OVP'de revize edilen ihracat hedeflerine ulaşmak için bir takım reformlara ihtiyaç duyulduğunu da dile getiren Sabuncu, bu reformların ihracatçıların önünü görmesi açısından ciddi önem arz ettiğini belirterek, "İhracatçılar önümüzdeki dönemde daha fazla destek bekliyor." ifadesini kullandı. Türkiye ekonomisinin büyümesinde ihracat katkısının sürekli pozitif olması gerektiğini söyleyen Sabuncu, ihracatı artıracak olan en önemli adımın yeni pazarlara açılmak olduğunu söyledi.

Tasarım ve markalaşmaya harcanan mesainin artırılması gerektiğini de vurgulayan Başkan Sabuncu, şöyle konuştu:

"Türk ihracatçısının belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için Ar-Ge, inovasyon ve yüksek katma değerli ürün ihracatına ağırlık vermesi gerekiyor. Bu bağlamda sanayicilerin desteklenmesi şart. 14 Ocak'ta açıklanan Ar-Ge Reform Paketi'ni bu alanda atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Tasarım ve markalaşmayı merkezine alan bir üretim sisteminin yaygınlaşmasıyla Türkiye, her sektördeki hedeflerini yakalayacaktır."

OTOMOTİV İHRACATI DÜŞTÜ

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 14,12'lik bir düşüşle, 1 milyar 306 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB" in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise, yüzde 6,75 azalarak 18,4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,73'lük düşüş göstererek 96.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB" in geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 13,92 düşerek 1,2 milyar dolar seviyelerine geldi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise, Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,71'lik artışla 41,8 milyon dolarlık ihracata imza attı. UHKİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 10,92 düşerek 501 milyon dolar oldu.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Ocak ayı ihracatı ise, yüzde 5,92'lik azalışla 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB'in 12 aylık ihracatı ise yüzde 11,37'lik düşüşle 164,4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Ocak ayında ihracatı yaklaşık yüzde 28,37'lik düşüş gösteren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise, 1,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 2,50'lik artışla 104,1 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,08'lik azalışla 108,5 milyon dolar olarak açıklandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim