• BIST 9942.91
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

İHD Erzurum Şube Başkanı Aygül: Ülkenin 90'lara dönmesinden endişe ediyoruz

İHD Erzurum Şube Başkanı Aygül: Ülkenin 90'lara dönmesinden endişe ediyoruz
Terörle mücadelede görevli askerlerin silah kullanma yetkisini aşma ve işkence suçlamalarından yargılanmasını başbakan ve bakanlık iznine bağlamayı...

Terörle mücadelede görevli askerlerin silah kullanma yetkisini aşma ve işkence suçlamalarından yargılanmasını başbakan ve bakanlık iznine bağlamayı öngören taslağa tepki gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Erzurum Şube Başkanı Medeni Aygül, "17 bin faili meçhul aydınlatılmadan yeni faili meçhullerin kapısı açılmak isteniyor. Endişeliyiz." dedi.

Aygül, hükümetin ülkeyi 90'lı yıllara geri götürdüğünü belirterek, terörle mücadele adı altında silah kullanma yetkisini aşan asker ve diğer kamu görevlilerinin yargılanmasının başbakan ve bakanlık iznine bağlanmasının hukuk ve demokrasiyle bağdaşmadığını dile getirdi.

Türkiye'nin en karanlık dönemi olarak nitelendirdiği 90'lı yıllarda 17 bin kişinin faili meçhul cinayete kurban gittiğine değinen Aygül, "Doğu ve Güneydoğu'da 90'lı yıllarda 17 bini kişi faile meçhul cinayete kurban gitti. Silah taşıma yetkisini taşıyıp, terörle mücadelede hukuksuzluğa bulaşanların başbakanlık ve bakanlık tarafından korunma altına alınacağına inandığımız yasa taslağından endişeliyiz. Eğer taslak yasalaşırsa 90'lı yılları arar hale geliriz. Faili meçhullere karışanlar ellerini, kollarını sallayıp toplum içinde dolaşmakta. Yasaları uygulamayıp, kanun dışına bulaşmış olanlar cezasız kaldı. Toplumda adalete güven duygusunu zedelendi. Suç işleyen kamu görevlilerine dokunulmazlık tanınırken, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili tasarı da ülkenin başka çelişkisi." dedi.

"BİNDİK BİR ALEMETE, GİDİYORUZ KIYAMETE"

İHD Erzurum Şube Başkanı Aygül, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği karara tepki göstererek, "Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum" demesini eleştirdi.

Aygül, söz konusu gazetecilerin tutuklanmasına saygı gösteren Cumhurbaşkanı'nın, tahliye kararı veren yüksek mahkemenin özgürlükçü kararını tanımamasını esefle karşıladığına dikkat çekerek, "Gazeteciler tutuklanırken yargının kararını tanıyacaksın, tahliye kararını ise tanımayacaksın. Böyle bir şey yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasalarla yönetiliyor ve hepimiz yasalara saygı duymak durumundayız. Cumhurbaşkanı kanunu tanımayıp, saymayınca sokaktaki vatandaştan kanunlara nasıl bağlılık bekleyeceğiz. Merhum Cem Karaca'nın bir şarkısında belirttiği gibi, "Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete." diye konuştu.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim