• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

İbrahim Bodur yarın toprağa verilecek

İbrahim Bodur yarın toprağa verilecek
Türkiye'de özel sektör eliyle sanayinin Anadolu'ya yayılmasının öncülerinden olan Kale Grubu'nun kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, 88 yaşında...

Türkiye'de özel sektör eliyle sanayinin Anadolu'ya yayılmasının öncülerinden olan Kale Grubu'nun kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, 88 yaşında yaşamını kaybetti. Bir yıl tedavi gördüğü Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi'nde yaşlılığa bağlı çeşitli sağlık problemleriyle mücadele eden İbrahim Bodur'un cenazesi, bugün Fatih Camii'nde, öğle namazını müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından Çanakkale Çan'a götürülecek, yarın da Kaleseramik Fabrikaları Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra Yenice Nevruz Köyü'nde Aile Kabristanı'na defnedilecek. şirket önündeki törende bir konuşma yapan kızı Zeynep Bodur Oktay "Ben şahsım adına babamın öğütlerini ömür boyu hatırlayacağım." dedi.

Sanayiye, 1957'de üretime geçen Çanakkale Seramik'le başlayan İbrahim Bodur, Çanakkale'den Erzurum'a, Mardin'den İtalya'ya uzanan onlarca fabrikanın yanı sıra 17 şirket ve önemli vakıfların temelini atan Kale Grubu'nun kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur dün tedavi gördüğü Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti. Dün hastaneden alınan ünlü işadamının cenazesi Levent Büyükdere Caddesi üzerindeki Kale Grup Yönetim Kurulu Binası'na getirildi. Törene eşi Sevim Bodur, kızı Zeynep Bodur Oktay, damadı Osman Oktay, kendisiyle aynı adı taşıyan torunu İbrahim Oktay, kardeşi Süleyman Bodur'un yanı sıra Beşiktaş'ın teknik direktörü Şenol Güneş, Kale grup çalışanları katıldı.

Duaların okunduğu şirket önündeki törende bir konuşma yapan kızı Zeynep Bodur Oktay "Allaha şükrediyorum. Çok şanlı bir insanım. Sadece ben değil Kale ailesinin siz değerli mensuplarını Kamle Ailesinin çatısı altında toplamıştı. Ulu bir çınarın gölgesindeyiz. Ben şahsım adına babamın öğütlerini ömür boyu hatırlayacağım. Ben bir evlat olarak biricik babamı kaybettim. Onu sonsuzluğa uğurluyoruz. Ama sizlerde onun birer evladıydınız" dedi.

1928 yılında Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz Köyü'nde doğan İbrahim Bodur, "Ticaret bireyleri, sanayi toplumları zenginleştirir" sözleriyle, Türkiye'nin sanayileşmesine büyük katkılarda bulunmuştu. Yenice İlkokulu'nun ardından ortaokulu Balıkesir Lisesi'nde okuyan Bodur, İstanbul Amerikan Robert Kolej Ekonomi Bölümü'ndün üstün başarıyla mezun olmuş, Amerika'da İş İdaresi okumuştu.

Sanayiye, 1957'de üretime geçen Çanakkale Seramik'le başlayan İbrahim Bodur, Çanakkale'den Erzurum'a, Mardin'den İtalya'ya uzanan onlarca fabrikanın yanı sıra 17 şirket ve önemli vakıfların temelini atmıştı. TÜSİAD'dan İSO'ya kadar çok sayıda kurumun kuruculuğu ve başkanlığı gibi başarılara imza atan İbrahim Bodur, çeşitli ülkelerden devlet nişanları almış, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na ve 2006 yılında da TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülmüştü.

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, babasını "bilgi bir akıl hocası" olarak nitelerken, "O, ülkesine, bayrağına ve insanına aşık bir büyük kalpti. Hayatlarına dokunduğu milyonlarca insana hep iyilik ve güzellik vermeye çalıştı. Onun mirasını gelecek kuşaklara, aynı değerleri ve ruhu koruyarak aktarmak boynumuzun borcu. Babam her gün ülkesi için dua ederdi. Lütfen siz de onun için dualarınızı esirgemeyin" dedi.

HALKA AÇTI

1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini atan Bodur, limited şirketi, aile fertleri, çalışanlar, bayiler ve bölge halkının katılımıyla Türkiye'nin ilk halka açık şirketine dönüştürmüş.

Bodur'un kurucusu olduğu Kale Grubu, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim gibi pek çok sektörde faaliyet gösteriyor.

İSO, Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK), Türk-İtalyan İş Konseyi ve TÜSİAD'ın yanı sıra İKV'nin kuruluşunda bizzat yer alan Bodur, sosyal alanlarda da İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA gibi önemli vakıfların kurulmasına hizmet etmiş, Kale Seramik vakfı ile de eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda önemli hizmetler yapmıştı.

Edebiyat ve musikiye de mekarlı olan İbrahim Bodur'un yazdığı şiirler, önemli bestekarlar tarafından bestelenmişti.

İLKOKULA "MEKTEP'LE GİDİP GELDİ

Önceki söyleşilerinde, doğduğu köyde ilkokul olmadığını, bu yüzden Yenice'deki okula "merkep"le gidip-geldiğini anlatan İbrahim Bodur, bunun da, babaannesi tarafından "kilimle takas edilerek" alındığını ifade etmişti.

"Biz ekmek karnesi ile büyüdük. Yamalı giysiler giydik. O zamanlar sadece kaputbezi vardı. Fanila yok her şey kaput bezindendi. Topluiğne dahi ithal edilirdi" diyen Bodur, bu nedenle sanayiciliğe bir "nefer ruhuyla" başlamış. Bodur sanayiyi köylere kadar götürmek için fabrikayı kurarken kapı kapı dolaşarak, halktan ortak almış. Bodur, halen o dönemden bu yana şirkette ortaklığı devam edenlerin bulunduğunu da anlatıyordu. Bodur, "Dedeleriyle başladım, babalarıyla devam ettim. Şimdi çocuklarıyla çalışıyorum. Çanakkale Seramik'in ismiyle akla I. Dünya Savaşı geliyor. Ben şehit kanlarının döküldüğü topraklardan seramik yapıp, o ülkelere gönderiyorum" demişti.

Bodur'un, yine bir söyleşisinde anlattığı ve unutamadığı bir anısı da işçileriyle ilgili. Nitekim işçileri, yıllar önce kendi aralarında para toplayarak patronları İbrahim Bey'e BMW marka Otomobil hediye etmişler.

Cihan

İbrahim Bodur yarın toprağa verilecek

İbrahim Bodur yarın toprağa verilecek

İbrahim Bodur yarın toprağa verilecek

İbrahim Bodur yarın toprağa verilecek

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim