• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Hz. İsa’nın doğumu haç çıkarma ayiniyle kutlandı

Hz. İsa’nın doğumu haç çıkarma ayiniyle kutlandı
Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü, Yeniköy Panayia Kilisesi'nde düzenlenen ayinin ardından Sarıyer Yeniköy...

Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü, Yeniköy Panayia Kilisesi'nde düzenlenen ayinin ardından Sarıyer Yeniköy sahilinde düzenlenen denizden haç çıkarma töreniyle kutlandı.

Kilisede gerçekleştirilen ayini yöneten Boğaz Metropoliti Piskopos İrineos, ayinin ardından ayine katılanlarla birlikte Sait Halim Paşa Yalısı'nın deniz kısmına doğru yürüdü. Piskopos İrineos burada denize haç attı. Denize atılan haçı çıkarmak için suya atlayan 3 kişiden Manoli Minaoğlu haçı çıkarmayı başardı. Haç çıkarma ayininin ardından beyaz güvercin uçuran Boğaz Metropoliti Piskopos İrineos, herkesin yeni yılını kutlayarak barış mesajları verdi.

Haçı çıkaran Manolis Minaoğlu ise, "Bu törenlerden biri Hz. İsa'nın vaftiz edilmesini tasvir ediyor. Bende 2001 yılından beri atlıyorum değişik bölgelerde. Son sekiz yıldır Yeniköy'de yaşıyorum. Burada atlamak büyük bir keyif. Kısmet bana oldu çok mutluyum." dedi.

Törene izleyen tarihçi yazar İlber Ortaylı ise, "Geleneğe göre Hz. İsa'nın mabetteki rahiplere gösterilmesinin yıl dönümüdür. Yani tam 12 günlük bir bebekken oldu bu iş. Onun için takvime göre 6 Ocak oluyor. Bu tabi Avrupa'daki sen Nikolas gününe haç suya atılıyor. Ve cemaatin gençleri, yüzücüler onu ilk bulan mükafatlandırılıyor, gözde oluyor. Bir gelenek; çok hoş bir gelenek ve bir dini ve ibadet tarafı var. Bizde bu imparatorluk zamanında açıkta oluyordu. Sonra 30 – 40 yıl kadar patrikhanenin içinde yapıldı. 50'li yılların başında tekrar açığa çıktı. Ve bu gelenek kırılmadan devam ediyor ama artık tabi bu da 60 yıl oldu. Ben bazen Fener'dekine gittim. Yeşilköy'de yapıyorlar ona hiç gitmedim. Buraya geldim." diye konuştu.

Hz. İsa’nın doğumu haç çıkarma ayiniyle kutlandı

Hz. İsa’nın doğumu haç çıkarma ayiniyle kutlandı

Hz. İsa’nın doğumu haç çıkarma ayiniyle kutlandı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim