• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Hububatçılardan 128 Ülkeye 551 Milyon 910 Bin Dolarlık İhracat

Hububatçılardan 128 Ülkeye 551 Milyon 910 Bin Dolarlık İhracat
Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, GAİB Hizmet binasında Mahsum Altunkaya Başkanlığında toplanarak Mart ayı ihracat...

Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, GAİB Hizmet binasında Mahsum Altunkaya Başkanlığında toplanarak Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. 2023 vizyonuyla ilgili yol haritasının da masaya yatırıldığı toplantıda ihracatın arttırılmasına yönelik yürütülmekte olan çalışmalar hakkında da karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Ocak-Mart 2016 ihracat rakamları ve 2023 vizyonuyla ilgili yol haritasının masaya yatırıldığı GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen toplantı hakkında bir değerlendirme yapan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya Ocak Mart 2016 döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 128 ülkeye 551 milyon 910 bin dolarlık hububat sektöründe ihracat gerçekleştirildiğini belirterek en fazla ihracatın 323 milyon 329 bin dolarla Irak'a yapıldığını ifade etti. Yapılan ihracatta Ortadoğu Ülkelerinin birinci sırada olduğunu da belirten Başkan Altunkaya bunu Afrika, Amerika, Asya ve diğer kıtalardaki ülkelerin takip ettiğini sözlerine ekledi. Mal grupları bazında yapılan ihracat kalemlerini de değerlendiren Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya bu süre içerisinde en fazla Buğday unu, bitkisel yağlar, makarna, bisküvi ve diğer hububat ürünlerinin ihracatının yapıldığını ifade etti. Ocak-Mart 2016 döneminde Türkiye genelinde toplam 200 ülkeye 1 milyar 595 bin 515 dolarlık hububat ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğinin de altını çizen Başkan Altunkaya GAİB'in bu miktarda en yüksek paya sahip olduğunu belirterek "Ocak-Mart 2016 döneminde birliklerimizin ihracatı Türkiye genelinde yapılan ihracat oranına bakıldığında yüzde 33.1'lik payla birinci sırada yer aldı" dedi.

TÜRK MARKASI İMAJI OLUŞTURMALIYIZ

2023 vizyonuyla ilgili izlenmesi gereken yol haritası hakkında da bilgi veren Başkan Mahsum Altunkaya "Türkiye'de ihracat kültürü ve ihracatın ülke geleceği için önemi çok iyi anlaşılmıştır. Bizler ürünlerimizin dünya pazarlarında en iyi koşullarda alıcı bulabilmesi için adeta insanüstü gayret sarf ediyoruz. Bugün dünyanın neresine giderse gitsin yurt dışı uçuş yapılan bir uçakta bir veya iki Gaziantep ve çevre illerden ihracatçı mutlaka bulunmaktadır. Yani ürünlerimizi daha çok ülkeye pazarlayabilmek için hepimiz çalışıyoruz. 2023 hedefleriyle ilgili oluşturulan yol haritası sadece ihracatçılarımız için değil, üreticilerimiz ve sanayicilerimiz içinde büyük önem taşıyor. Yapılacak çalışma ve yatırımların ekonomiye yüksek oranda katma değer sağlaması için elbette hepimizin ortak bir yol haritası mevcuttur" dedi. Altunkaya yaptığı değerlendirmede hedef pazarları ve rakipleri iyi tanımak ve anlamak gerektiğini de vurgulayarak dünya genelinde "Türk Markası" tanıtım ve imajını oluşturmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Başkan Altunkaya yurt dışı çalışmalar kadar yurt içerisindeki yürütülecek çalışmaların da önemine değinerek "Sektörümüzle ilgili üretim yapan çiftçilerimizin ve bu ürünleri mamul hale getiren sanayicilerimizin elbette AR-GE ve İnovasyona önem vermesi, bu bilinçle daha kaliteli ürünler üretmesi önemli. Ülkemizde pazar odaklı iyi tarım uygulamalı üretimi yaygınlaştırmak zorundayız. Üretim kapasitesini ve verimliliği artırırken, üretim ve kalitede süreklilik sağlamalıyız. Yurt içerisinde olduğu gibi yurt dışında da tüketici beklentilerine uygun ürünler geliştirmek ve ambalaj tasarımı ile farklılaştırmak zorundayız. Sektörümüzle ilgili yeni teknolojilerin takibi ve verimlilik artışı sağlamaya yönelik ARGE çalışmalarını artırmalı, bunu kurumlarımızın olmazsa olmazı haline getirmeliyiz. Yurt dışı pazarlarda en önemli olgulardan biriside elbette satılan ürünlerle ilgili sertifikasyon güvencesi ve satış sonrası hizmetlerdir. Ürünlerimizde ve markalarımızda bunu başarmamız dünya genelinde daha çok ihracat yapmamızı ve pazarlarda daha etkin rol almamızı sağlayacaktır" dedi.

Üretim ve ihracatta eleman sorunlarına da değinen Başkan Altunkaya "Eğitimli gençlerimizin özellikle yabancı dile hakim olması elbette pazarlardaki çalışmalarımızda önemli etken. Firmalarımızın kalifiye, liderlik yetkinliğine sahip ve teknik altyapısı güçlü elemanlarla dünya pazarlarında rekabet şansı daha yüksektir. Bunun için eğitim her aşamada kurumların olmazsa olmazı haline getirilmelidir. Sektörümüzü temsil eden organizasyonlar, üretici şirketler, üniversiteler ve kamu kuruluşları 2023 hedefleri için ortak hareket ederek bir birini mutlaka tamamlamalıdır. Bunları başarmamız demek dünya pazarlarında kesin olarak söz sahibi olmamız demektir" diye konuştu.

Hububatçılardan 128 Ülkeye 551 Milyon 910 Bin Dolarlık İhracat

Hububatçılardan 128 Ülkeye 551 Milyon 910 Bin Dolarlık İhracat

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim