• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Hizmet-iş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik:

Hizmet-iş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik:
Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda, işçilerin kafalarında soru işaretlerinin bulunduğunu...

Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda, işçilerin kafalarında soru işaretlerinin bulunduğunu belirtti. Çelik, taşeron işçi sorunun çözüldüğü takdirde, iktidar ve muhalefetin de bu sorunun çözülmesinde emeğinin olacağını söyledi.

Taşeron işçi konusunun, çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri olduğunun altını çizen Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, "2008 yılında Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası olarak 24 Ocak sendikamızın kuruluş yıl dönümünde Türkiye genelinde 5 bin taşeron işçiyi Ankara'da toplayarak bir çalıştay yapmıştık. Bu çalıştay taşeron arkadaşlarımız için bir milat sayılmakta. O günden bu güne kadar çok güzel gelişmeler oldu. Hak-İş Konfederasyonu olarak hükümet ile yaptığımız çalışmalarda taşeron işçilerin sendikaya üye olabilmeleri için en büyük engel noter şartıydı. Noter şartının kaldırılması ile birlikte taşeron işçilerimiz sendikaya üye olmaya başladılar.

Üye olduktan sonra biz sahada yaşanan sıkıntılara daha iyi vakıf olmaya başladık. En büyük sorunlarımızdan birisi taşeron işçilerin yıllık ücretli izinlerini kullanamamalarıydı. Kıdem tazminatları davalar neticesinde alınıyordu. Toplu sözleşme düzenine geçilemiyordu. Bunlarla ilgili olarak bir çalışma yaptık.

6552 sayılı yasa ile birlikte taşeronda çalışan arkadaşlarımızın yıllık izinlerini kullanabileceği, kıdem tazminatlarını alabileceği, toplu sözleşmeden doğacak farkın iş veren tarafından ödeneceğine dair düzenlemeler yapıldı. Toplu sözleşme ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Bir kısmında bitme safhasına geldi, bir kısmında yetkileri aldık. Bir kısmında tespitlerimiz çıktı. Türkiye genelinde toplu sözleşme yapılan yerler de var. Yakında bizim de bir toplu sözleşmemiz olacak" diye konuştu.

Hükümet ile taşeron işçilerin sorunlarını anlatan toplantılar gerçekleştirildiğini hatırlatan Serhat Çelik, "Sayın Başbakanımızın geçen grup toplantısında yaptığı açıklamasında, kamuda çalışan taşeron arkadaşlarımızın, asıl işleri yapanların kadroya geçirileceği, yardımcı işleri yapanların da kamuda istihdam edileceğini açıklamıştı. Sayın Başbakanımızın açıklamasında birincisi kamuda asıl işleri yapanların kadroya alınması. Onların kriterleri belirlenecek. İkincisi, yardımcı işlerde çalışan arkadaşlarımızın üç yıllık özel statülü sözleşmeli personel olarak kamuya alınması, üçüncüsü ise belediyeler ve özel idarelerde taşeronlarda çalışan arkadaşlarımızın, belediyeler ve il özel idarelerin imtiyazlı şirketler kurarak buraya aktarılması yönünde açıklaması oldu" ifadesinde bulundu.

Hizmet-İş Kayseri Şube Başkanı Çelik, taşeron işçi konusu ile ilgili görüşlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sayın Başbakanımızın açıklamasından sonra Maliye Bakanı, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanımızın açıklamaları ile bazı ayrıntılara ulaştık ama yinede taşeronda çalışan arkadaşlarımızın kafalarında soru işaretleri var. Açıklanan bir taslak çalışma. Meclise geldiğinde değişiklikler olabilir. Ama değişiklik olmazsa kamuda çalışan arkadaşlarımız 4-A veya 4-B statüsüne geçecekler. Belediyelerde çalışanlarda belediyelerin kendi imztiyazlı şirketlerine aktarılacak. İnşallah çalışma hayatımızın bu sorunları çözülür. Çünkü bazı açıklanan konularda açık noktalar var. TBMM'de bu soru işaretleri giderilir. Arkadaşlarımız uzun dönemdir sıkıntılar yaşadılar. Aileleri ile, çocukları ile, gün geldi maaşlarını alamadılar, kıdem tazminatlarını alamadılar, toplu sözleşme ile ilgili çalışmalarımızı yaptık ama toplu sözleşmelerimiz halen çıkmadı. İnşallah bu açıklanan kanun ile birlikte toplu olarak taşeronda çalışan arkadaşlarımızın tamamının sorunları inşallah giderilir. İnşallah onlar da huzurlu ve iş korkusu ile yaşamazlar. Daha verimli bir çalışma ortamında çalışırlar. Bize düşen aldığımız maaşı hak etmek. İnşallah bu çalışma hayırlı sonuçlar doğurur."

Çelik, son olarak şunları söyledi:

"Hak-İş konfederasyonu olarak 8 yıldır taşeronda çalışan işçilerin sessiz çığlıklarına kulak verdik. 1 Kasım öncesini hatırlayacak olursak, seçimler öncesinde iktidar ve muhalefet partilerinin taşeron işçilerin kadroya alınması ve asgari ücretin artırılması yönünde vaatleri bulunuyordu.

1 Kasım seçimleri öncesinde Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, iktidar ve muhalefet partilerini ziyaret ederek, taşeron arkadaşların sorunlarını anlatan bir dosya sunmuştu. Bu sorun çözülecek olursa iktidar ve muhalefetin de emeği olacaktır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim