• BIST 9891.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

"Hizmet ihracı 48 milyar doları aşar"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 9 aylık dönemde 35.4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen hizmet ihracatının yıl sonunda 48 milyar doları aşacağı öngörüsünde bulundu.

Ekonomi Bakanı Çağlayan Eylül ayı Ödemeler Dengesi verilerini değerlendirdi. 2012'de hizmet ihracatının 43.5 milyar dolar ile rekor kırdığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, 9 ayda 35.4 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşan Türkiye'nin, 2013 yılında rekorunu daha da yukarı taşıyacaklarını ifade etti.

Bakan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak 2013 yılı sonuna kadar bu performansı devam ettirip 48 milyar dolar hizmet ihracatını aşacağımızı tahmin ettiklerini dile getirdi.

Dünyanın en büyük hizmet ihracatçılarından biri olan Türkiye, yılın ilk 9 ayında ihracatını yüzde 10 artırdığını belirten Çağlayan, “Şu anda hizmet ihracatını en çok artıran 10. ülkeyiz. Sadece turizm değil, taşımacılık, ticari hizmetler, resmi hizmetler gibi kalemlerde de ciddi artışlar var. Fakat yine de hizmet gelirlerimizin büyük kısmını turizm ve taşımacılık oluşturuyor” dedi.

"İki alana odaklanmak gerekiyor"

Orta ve uzun vadede iki alana odaklanmak gerektiğini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

“Birincisi turizm ile taşımacılık yanında diğer hizmet kalemlerini de güçlendirmek ve onların ihracatımızdaki payını artırmak. İkincisi ise turizm gelirlerimizi tüm yıla dengeli bir şekilde yaymak. Hizmet ticaretinden sorumlu Bakanlık olarak biz Ekonomi Bakanlığı, diğer Bakanlıklarımız ve kurumlarımız bu konu üzerinde çalışıyoruz.

"Yeni teşvik paketine yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi"

Yeni bir destek paketine yönelik yapılan çalışmalarda son aşamaya geldiklerini belirten Bakan Çağlayan, hizmet ihracatı yapan firmaların markalarını desteklemeye başlayacaklarını bildirdi. Nasıl mal ihracatında Turquality ve Marka Desteği varsa, hizmet ihracatında da bunu yapmaya başlayacaklarını dile getiren Çağlayan, “Hedefimiz 2023’te 150 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak. Bugün gördük ki 9 aylık cari açık 49 milyar dolara ulaştı.

Geçen yıla göre 10.6 milyar dolar artış var. Tabii burada 12 milyar dolar civarında gerçekleşen altın ithalatının önemli bir etkisi var. Yılsonu OVP beklentisi, 58.8 milyar dolar ve GSYİH'deki pay anlamında yüzde 7.1. Gelecek yıl daha düşük rakam ve oranlar göreceğiz.”

"İlk 9 ayda 8.7 milyar dolarlık yabancı yatırım girişi oldu"

İlk 9 ayda toplam 8.7 milyar dolarlık bir yabancı yatırım girişi olduğunu ifade ederek açıklamalarına şöyle devam etti:

“Dünya ekonomisindeki durumu dikkate alınca bunu normal karşılamak gerekir. 2014’te yatırım girişlerinde bir canlanma bekliyoruz. 2 hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında İstanbul’da 8. Yatırım Danışma Konseyi toplantısını gerçekleştirdik. Uluslararası şirketlerin Türkiye’ye olan ilgisi devam ediyor. Gerek yatırım teşvik sisteminin etkisi ile gerek küresel ekonomik konjonktürdeki sisli havanın iyileşmesi ile 2014’ün bu yıldan daha iyi geçmesini bekliyorum.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim