• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

‘Heyecanlı’ diye gözaltına alınan gazeteci tutuklandı

‘Heyecanlı’ diye gözaltına alınan gazeteci tutuklandı
Diyarbakır'da düzenlenen bir yürüyüşü takip ederken "heyecanlı" gözükmesi nedeniyle makul şüpheden gözaltına alınan Jin Haber Ajansı (JİNHA) Muhabiri...

Diyarbakır'da düzenlenen bir yürüyüşü takip ederken "heyecanlı" gözükmesi nedeniyle makul şüpheden gözaltına alınan Jin Haber Ajansı (JİNHA) Muhabiri Beritan Canözer, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mahkeme, muhabirin haber yazmak için aldığını belirttiği notları, Twitter hesabındaki paylaşımlarını, sarı basın kartının olmamasını ve yürüyüşü takip etmesini tutuklamaya gerekçe gösterdi. JİNHA çalışanları ile Özgür Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri ise ortak basın toplantısı düzenledi. Gazeteciler, özgür basının susturulmak istendiğini belirterek, uygulamayı kınadı.

Diyarbakır'da 16 Aralık'ta Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sur ilçesinde devam eden sokağa çıkma yasağını protesto etmek için yürüyüş düzenlemişti. Yürüyüşü gazetecilerle birlikte takip eden JİNHA muhabiri Beritan Canözer, heyecanlı olduğu gerekçesiyle makul şüpheden gözaltına alınmıştı. Ranger ile terörle mücadele şubesine götürülen kadın gazeteci, dün gece çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Savcılıkta ifade veren Gazeteci Canözer, sarı basın kartının olmadığını ancak çalıştığı ajansın tanıtım kartının olduğunu dile getirdi. Canözer, "Benim üzerimde ele geçirilen notlar eylem sırasında insanların atmış olduğu sloganları haberleştirmek amacıyla almış olduğum notlardır. Benim Twitter üzerinde yapmış olduğum paylaşımlar, halkı sokağa çağırma veya galeyane getirme amacıyla yapılmış paylaşımlar değildir. Ben, sadece bu paylaşımları habersel niteliği olduğu için yaptım." ifadelerini kullandı.

SARI BASIN KARTININ OLMAMASI, GAZETECİNİN YÜRÜYÜŞ TAKİP ETMESİ SUÇ SAYILDI

Mahkeme Canözer'in savunmasını aldıktan sonra "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek suçundan" tutuklayarak cezaevine gönderdi. Mahkeme kararında ayrıca gazeteci Canözer'in taşıdığı kartın Başbakanlık Basın ve Eformasyon Müdürlüğü tarafından yönetmenlik hükümlerine göre verilmediğini belirtti.

MAHKEME HABERİN NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİ SIRALADI, GAZETECİNİN BUNLARA UYMADIĞI KARARINA YAZDI

Mahkeme kararında şu ifadelere yer vermesi dikkat çekti: "Şüphelinin haber taşıması gereken "1- haberde kamu ilgi ve yararın olması 2- haberin gerçek olması 3- haberin güncel olması 4- haberde hakların korunması için gereken dengenin gözetilmiş olması" şartlarının taşımamakla birlikte PKK/KCK terör örgütün amaçladığı, gerçekleştirilmesi doğrultusunda yardım niteliği taşıması olay ve yakalama tutanağı içerisinde şüphelinin yasa dışı gösteriye katılan şahıslarla birlikte hareket ettiğinin belirtilmesi bu bağlamda şüphelinin faaliyet ve fiillerinin Anayasa ve yasalarca koruma altına alınmış gazetecilik faaliyetlerinden ziyade örgütün güdümü çerçevesinde örgüte yardım yoğunluğunu taşıdığı…"

ÖZGÜR GAZETECİLER CEMİYETİ VE JİNHA'DAN TEPKİ: ÖZGÜR BASINI SUSTURMAK İSTİYORLAR

Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakkı Boltan, cemiyetin yöneticileri Metin Dağ, Mehmet Ali Ertaş, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ile JİNHA Editörü Mekiye Gönenç ve JİNHA muhabirleri ortak basın toplantısı düzenledi. Cemiyet Başkanı Boltan, Türkiye'de muhabirlerin artık haber konusu olmasının durumun ne kadar kötü olduğunun gösterdiğini vurguladı. Boltan, Kürtçe yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Medyanın görevi baskıları, zulümleri ortaya çıkarmak ve yazmaktır. Bu medyanın rolüdür. Bundan rahatsız olan güçler var. Yaptıkları kirli işlerin ortaya çıkmasını istemeyen güçler, doğrudan basını hedef alıyor. Tarihte bunların çok sayıda örneği var. Bugün yaşananlar aslında yaptıklarının ortaya çıkmaması içindir. Diyarbakır'da yaşıyoruz. Sur ilçesinin etrafı sarılmış her mahallesinde 100 bin insan yaşıyor. Orada neler oluyor kimsenin haberi yok. Bunların yazılmasını istemiyorlar. Bunlar ne yaparsa özgür basın çalışmalarına devam edecek."

GÖNENÇ: ARKADAŞIMIZ HEYECANLI OLDUĞU İÇİN GÖZALTINA ALINDI, BİZLER HEYECANLI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye'nin ilk "kadın" haber ajansı olduklarını anlatan JİNHA Editörü Mekiye Gönenç, şu ifadeleri kullandı: "Bize yönelik baskılar yeni değil geçmişten beri özgür basının üzerinde yoğun saldırıların olduğunu söyleyebiliriz. Özgür basın dün nasıl baskılar karşısında çalışmalarını yaptıysa bugün bizler de sürdürüyoruz. Beritan Canözer arkadaşımız heyecanlı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Burada hukukun geldiği boyut ortaya çıkıyor. Sonrasında arkadaşımız Twitter paylaşımlarında ve halkı yönlendirdiği gerekçesi sunuluyor. Aslında ortada bir şey yokken baskı plotikalarıyla yıldırma politikası yürütülüyor. Şu an arkadaşımız cezaevinde. Daha önce de Van'da bir arkadaşımız tutuklandı. Gerçeklerden taviz vermeyeceğiz. Türkiye medyası şu an zor günlerden geçiyoruz. Suskun kalmak vicdansızlıktır. Bu katliamları görmek gerekiyor. Arkadaşımız heyecanlı olduğu için gözaltına alındı, evet bizler heyecanlıyız, heyecanlı olmaya devam edeceğiz."

JİNHA muhabirleri basın açıklamasına üzerinde "Özgür basın susturulamaz" yazılı pankartlarla katıldı.

‘Heyecanlı’ diye gözaltına alınan gazeteci tutuklandı

‘Heyecanlı’ diye gözaltına alınan gazeteci tutuklandı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim