• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Her 10 adaydan 6’sı üniversiteli

Üniversitelerde açıkta kalan öğrenciler ve kontenjanlar en çok tartışılan konular arasında. Genel manzaraya bakınca veriler iyi yönde ilerliyor.
2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi olmak isteyen Türkiye’nin bu yoldaki en önemli dayanaklarından biri genç nüfusu... Genç nüfusun sayı olarak büyüklüğünün yanında niteliği de çok önemli. Üniversitede okumuş nüfusun oranı arttıkça ekonomik göstergeler olumlu yönde etkileniyor. ÖSYM verileri incelendiğinde ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Yükseköğretime geçiş sisteminin detayları, sınavların sayısı ve yapısı, soruların niteliği, katsayılar, kontenjanlar ve açıkta kalan kişiler yıllardır kamuoyunun en çok tartıştığı konular arasında. Sistem incelendiğinde sayısal göstergeler son yıllarda olumlu yönde gelişiyor. Tercih hakkını kullanan her 10 öğrenciden 6’sı bir programa letişiyor. Yine de esas olanın nicelikten çok kalite olduğunu unutmamalı.  
 
ÖSYS kılavuzu incelendiğinde ülkemizin yükseköğretim sisteminin çeşitlilik anlamında adaylara pek çok seçenek sunduğu anlaşılıyor. Barajı geçen öğrenciler bile çoğunluğu vakıf üniversitelerindeki paralı bölümler olan programlara girebiliyor. Ayrıca, anlaşmalı yabancı bir üniversitede çift diploma şansı ve mezunların açıköğretimde ikinci üniversite okuma imkanı var. Açıköğretimdeki öğrenci sayısında ciddi bir düşüş var. Bunun nedeni daha önceki yıllada kontenjansız olan pek çok açıköğretim programına 2012’den beri kontenjan sınırlaması gelmiş olması. 
 
EK YERLEŞTİRMELER 25 EYLÜL'DE BAŞLIYOR
 
ÖSYM, 2013 Öğrenci Seçme ve Yermeştirme Sistemi (ÖSYS) Ek Yerleştirme Kılavuzu yayınlandı. Kılavuzu www.osym.gov.tr internet adresinden temin edebilir. Tercihler ise 25-30 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Tercih hizmet ücreti olarak 3 lira alınıyor. Adaylar tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30’u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih değişikliklerini girebilecek. ÖSYM, tercih işlemi tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde internet adresinden tercih bilgilerinin mutlaka kontrol edilmesi, yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklanması istendi.
 
22.20130923103520.jpg
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim