• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Harran’da 7 ürün desteklenecek

Harran’da 7 ürün desteklenecek
Şanlıurfa'nın Harran İlçe Ziraat Odası Başkanı Mahmut Özyavuz, Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli kapsamında Harran'da 7 ürüne destek verileceğini...

Şanlıurfa'nın Harran İlçe Ziraat Odası Başkanı Mahmut Özyavuz, Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli kapsamında Harran'da 7 ürüne destek verileceğini açıkladı.

Harran Ziraat Odası Başkanı Mahmut Özyavuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen "Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli" kapsamında havza bazında desteklenecek ürünlerin dağılımının belirlendiğini söyledi. Mahmut Özyavuz, iklim, topoğrafya, toprak ve su kısıtı verileri baz alınarak yapılan değerlendirme sonucunda Harran'da 7 ürünün destek kapsamına alındığını belirterek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından tarım faaliyetlerinin planlama çerçevesinde yapılması, toprakların boşa ekilmemesi, üretilen ürünlerin elde kalmaması ve arz talep dengesizliğinin yaşanmaması için hayata geçirilen bu model ile belirlenen 941 tarım havzasının ürün listeleri yayınlandı. Havza bazlı destekleme uygulamaları kapsamında, ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel önem taşıyan, beslenme, sağlık ve hayvansal üretim açısından ihtiyacı hissedilen 21 ürün tespit edildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Harran ilçemizde, arpa, buğday, mısır, kütlü pamuk, mercimek, yem bitkileri, zeytinyağı destek kapsamına alındı" dedi.

Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli ile tarım faaliyetlerinin planlama çerçevesinde yapılması, toprakların boşa ekilmemesi, üretilen ürünlerin elde kalmaması ve arz talep dengesizliğinin yaşanmamasının amaçlandığını dile getiren Özyavuz, hükumetimizin son yıllarda tarıma sağladığı destekler ile sektörün önünü açtığını ifade etti.

Üretim planlamasının altyapısı oluşacak

Sürdürülebilir tarım için desteklemeler ne kadar önemli ise, üretim planlaması için de Türkiye Milli Tarım Destekleme Modelinin o kadar önemli olduğunun altını çizen Başkan Özyavuz, "Türk tarımının iki büyük sorunu vardı. Bunlardan birincisi yüksek girdi maliyetleri, ikincisi ise üretimdeki plansızlık. Desteklemelerde yapılan iyileştirmelerle yüksek girdi maliyetleri sübvanse edildi. Böylece üreticinin sırtından büyük bir yük alınmış oldu. Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli ile de üretim planlamasının altyapısı oluşacak. Havza bazında yapılacak desteklemelere göre ekim yapıldığında hem çiftçi kazanacak hem de arz talep dengesi gözetilerek ülkemiz kazanacak" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim