• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

'Güvenli Pencere' projesi ile Türkiye ikincisi oldu

'Güvenli Pencere' projesi ile Türkiye ikincisi oldu
Eskişehir'de düzenlenen "İkinci Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları'nda, Çankırı'nın Kurşunlu ilçesi Tevfık Fikret Ortaokulu öğrencisi Çağan Ünver,...

Eskişehir'de düzenlenen "İkinci Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları'nda, Çankırı'nın Kurşunlu ilçesi Tevfık Fikret Ortaokulu öğrencisi Çağan Ünver, Türkiye ikincisi oldu.

12 ülkeden bin 257 projenin katılımıyla gerçekleşen "İkinci Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları'nda, "Güvenli Pencere" projesiyle Türkiye ikincisi olan Kurşunlu Tevfık Fikret Ortaokulu öğrencisi Çağan Ünver, Vali Vahdettin Özcan tarafından ödüllendirildi. Valilik toplantı salonunda yapılan ödül törenine Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Kurşunlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aksoy ve Tevfik Fikret Ortaokulu Müdürü ile Çağan Ünver'in babası Atakan Ünver katıldı.

Vali Özcan, çok mutlu olduğunu ifade ederken, "Her marifet ittifaka tabidir. Gençlerimiz bilimsel çalışmalarda öne çıkıyor. Çağan önemli bir başarı kazandı." dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Yazıcı ise "Milli Eğitim Bakanlığı'nın önceliği eğitim-öğretimi bilimsel olarak yaşatmak. Okullardaki bilimsel çalışmalar önemli başarılar kazanmıştır. Diğer okullarda da çalışmalar devam ediyor. Teşvik noktasında elimizden geleni yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Projesini anlatan Çağan Ünver, babasının teşviki sonucu projeyi hazırladığını söyledi. Vali Özcan, öğrenci Çağan Ünver'e tablet, çeyrek altın hediye etti, teşekkür belgesi verdi.

GÜVENLİ PENCERE PROJESİ NEDİR?

Projenin amacı pencereden düşen çocukları engellemeye yönelik bir tasarım geliştirmek. Buna uygun elektronik ve mekanik bir tasarım hazırlanırken, deney ve uygulamalar yapıldı. Verici göz önüne engel geldiği zaman sinyali algılayıp alıcı göze gönderir. Alıcı göz transistörlerin tetiklemesi ile sinyali kuvvetlendiriyor. Entegrenin komut vermesini sağlıyor. Entegre ise rölenin açılması için komut veriyor. Böylelikle mekanik düzenek harekete geçiyor. Anne-baba sistemi açtığında çocuk pencereye 1 metre yaklaştığı zaman otomatik olarak mekanik düzenek devreye giriyor ve pencereyi kapatıyor. Bu sayede bebek ve çocukların pencereden düşmeleri engellenmiş oluyor.

'Güvenli Pencere' projesi ile Türkiye ikincisi oldu

'Güvenli Pencere' projesi ile Türkiye ikincisi oldu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim