• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler
Güneşten gelen mor ve ötesi ışınların gözler için zararlı olduğunu ifade eden uzmanlar, korunmak için alınacak güneş gözlüğüne dikkat edilmesi...

Güneşten gelen mor ve ötesi ışınların gözler için zararlı olduğunu ifade eden uzmanlar, korunmak için alınacak güneş gözlüğüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Uzun müddet güneş ışınlarına maruz kalma sonucu katarakt ve gözün retina tabakasında hasar meydana gelerek kalıcı görme kaybı yaşandığını ifade eden VM Medical Park Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Meftun Alican, son yıllarda atmosferdeki ozon tabakasının incelmesiyle birlikte zararlı UV ışınlarının yeryüzüne daha fazla ulaştığını söyledi. Açık renkli göze sahip insanların bu konuda daha hassas olduğunu belirten Op. Dr. Alican, "Bazı durumlarda UV ışınlarının zararları daha da artabilmektedir. Ultraviyole etkisi karda, kumda ve suda daha fazladır. Deniz seviyesine göre yükseklik arttıkça ultraviyole seviyesi artar. Ultraviyole etkisi ekvatora yaklaştıkça yani enlem derecesi düştükçe artar. Güneşte kalma süresi arttıkça alınan ultraviyole miktarı da artar. Gözleri güneşin bu zararlarından korumanın başlıca yollarından biri ideal bir güneş gözlüğü kullanmaktır" diye konuştu.

İdeal güneş gözlüğü camlarındaki en önemli özelliğin UV ışınlarının blokaj derecesi olduğunu ifade eden Alican, "Normalde her gözlük camı UV ışınlarını değişik oranlarda bloke edebilmekle beraber etkili UV blokajı için özel kaplamalar gerekmektedir. Genellikle iyi güneş gözlüklerinin camı zararlı UV ışınlarının yüzde 75-80'ini bloke ederler. Tabii ki en iyisi yüzde 99'un üzerinde UV blokajı yapan camların seçilmesidir. Hatta yüzde 100 blokaj oranı tercih edilmelidir. Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktör cam rengi ve koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın her cam renginin farklı özellikleri vardır. Yeşil ve gri renkli camlar görüntü kontrastını etkilemez ve renk bozulmasına neden olmazken, kahverengi cam kontrastı ve derinlik hissini arttırırken bir miktar renk bozulmasına sebep olur. Mavi renkli camlar karda en iyi görmeyi sağlarken, diğer renklerde bozulmaya yol açar. Kırmızı ve pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeyi sağlarken, yine renk bozulmalarına sebebiyet verir" dedi.

Polarize camların özellikle su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azalttıkları için özellikle denizde, kayakta ve otomobil kullanırken tercih edildiğini anlatan Alican, "Polarize cam özelliğinin normalde ultraviyole blokajıyla ilişkisi olmamakla birlikte hem polarize olan hem de etkili ultraviyole blokajı yapabilen camlar bulunabilmektedir. Büyük ve gözleri çevreleyen güneş gözlük çerçeveleri göze kenarlardan gelen ışınları azaltmaları nedeniyle seçilebilir. Güneş gözlüğü seçilirken yukarıda sayılan özelliklere dikkat etmek uygun olacaktır. Aksi halde herhangi bir yerden elde edilen herhangi bir gözlük, yeterli göz koruması sağlamadığı gibi, zararlı da olmaktadır. UV koruması sağlamayan gelişigüzel renkli bir cam, göz bebeğinin genişlemesine ve ağ tabakaya fazla zararı ışın geçişine sebep olur" şeklinde konuştu.

Op. Dr. Meftun Alican son olarak ise "Sağlık Bakanlığı, ithal güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Gözlük alırken sertifikası ve garantisi olup olmadığı soruşturulmalı ve Sağlık Bakanlığından ruhsatı, firma garantisi olmayan gözlükler alınmamalıdır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim